Bjarne Ibsen
Idans analyser og rapporter
-
Idrætten i Rudersdal 2012. En kortlægning af idræt og motion i Rudersdal. Delrapport 1
Delrapport 1 beskriver idrætten anno 2012 i Rudersdal Kommune bredt set ved at både fokusere på de aktive idrætsudøvere og kigge nærmere på kommunens opgavevaretagelse og økonomien forbundet hermed.
-
Afslutningsnotat. Idræt, motion og faciliteter i Rudersdal i fremtiden. Anbefalinger og perspektiver
Afslutningsnotatet indeholder en kort opsummering af hovekonklusionerne i delrapporterne 1 og 2, samt Idan/CISC's anbefalinger i forhold til, om de eksisterende faciliteter kan anvendes bedre samt i forhold til fremtidige anlægsbehov og behov for strukturforbedringer på idrætsområdet i kommunen.
-
Fritidsfaciliteterne i Fredensborg Kommune
Rapporten undersøger borgerne i Fredensborg Kommunes brug af kommunens fritidsfaciliteter. Undersøgelsen er gennemført med henblik på at kunne danne grundlag for fremtidig planlægning på området for fritidsfaciliteter i kommunen.
-
Frivilligt arbejde i idrætsforeninger - Forskelle og ligheder mellem kommunerne
Notat, der sætter fokus på for forskellene i det frivillige arbejde i landets 98 kommuner.
-
Frivilligt arbejde i idrætsforeninger - Forskelle og ligheder mellem specialforbund og idrætsgrene
Notat, der sætter fokus på for forskellene i det frivillige arbejde i de enkelte specialforbund/idrætsgrene.
-
Nye stier i den kommunale idrætspolitik
Antologi redigeret af Bjarne Ibsen for Idan. Bogen diskuterer de nye tendenser i kommunal idrætspolitik, der for alvor er slået igennem i forbindelse med kommunalreformen i 2007.
-
Kommunale forskelle på børns idrætsdeltagelse - En undersøgelse af fire kommuner
Rapport, der analyserer børns idrætsdeltagelse og årsagerne hertil på baggrund af undersøgelser i fire danske kommuner.
-
Kommunal idrætspolitik – mellem folkeoplysning og velfærd
Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfunds notat om kommunal idrætspolitik lavet for Idan.
-
Foreningsidrætten i Danmark
Rapporten belyser, hvordan den foreningsorganiserede idræt har ændret sig de seneste tyve år, og hvilke udfordringer foreningerne står over for. Det sker primært på baggrund af fem spørgeskemaundersøgelser gennemført i perioden 1985-2004.
-
Dansk Idrætspolitik
Notat om dansk idrætspolitiks historie siden 1849 med hovedvægten lagt på perioden siden 1970. Notatet indeholder desuden en indkredsning og analyse af dansk idrætspolitiks karakteristika.
Analyser og rapporter
-
Danskernes gå-vaner – i fritiden og under transport
Notatet ser nærmere på resultaterne fra forskningsprojektet Danmark i bevægelse omkring gang og gåture. Undersøgelsen tegner et detaljeret billede af danskernes gå-vaner fordelt på geografiske regioner, køn, alder, hvordan, hvorfor og hvor tit man går tur, og om man gør det alene eller sammen med andre.
-
16 cases med samarbejde mellem kommunale institutioner og civile aktører
Rapporten ser nærmere på 16 cases med samarbejde mellem kommunale institutioner og civile aktører.
-
Explaining similarities and differences between European sports clubs
An overview of the main similarities and differences between sports clubs in ten European countries and the potential explanations
-
Foreningers samarbejde med kommunale institutioner
Undersøgelsen i denne rapport er en del af forskningsprojektet ’Samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor’, som har som overordnet formål at blive klogere på fordele og ulemper ved forskellige samarbejdsformer mellem det frivillige og det offentlige, og hvordan det kan udvikles i fremtiden. Denne rapport fremlægger resultaterne fra en kortlægning af foreningerne i de undersøgte kommuner samt en spørgeskemaundersøgelse af foreningernes samarbejde med kommunale institutioner.
-
Kommunale institutioners samarbejde med foreninger og frivillige - Omfang, holdninger og udfordringer
Rapport undersøger omfanget af kommunale institutioners samarbejde med foreninger og frivillige. Rapporten er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt lederne af kommunale institutioner i fem kommuner; Aarhus Kommune (begrænset til det boligsociale område), Odense Kommune, Faaborg-Midtfyns Kommune, Faxe Kommune og Rudersdal Kommune.
-
Foreningsidrætten anno 2015 - status og udviklingstendenser
Rapporten har til formål at tegne et mere detaljeret billede af status for foreningsidrætten anno 2015, end tal alene for deltagelsen og andelen af frivillige kan gøre, og samtidig at skitsere udviklingstendenser i foreningsidrætten med tråde tilbage fra 2004 og 2010, hvor lignende foreningsundersøgelser blev gennemført.
-
Kommunernes samarbejde med civile aktører – Forskelle og ligheder i forventninger, praksis, samarbejdspartnere og oplevet udbytte
I denne undersøgelse er KORA og Center for Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet gået sammen om at undersøge, hvorfor, med hvem, om hvad og med hvilket oplevet udbytte danske kommuner samarbejder med civile aktører. Undersøgelsens respondenter er fag- og forvaltningschefer i alle 98 kommuner, og undersøgelsen skaber et systematisk indblik i omfanget og karakteren af de nye samarbejder i og omkring danske kommuner på tværs af forvaltningsområder.
-
Unge, foreninger og demokrati
Undersøgelsen forsøger at belyse, hvordan og hvor meget unge – i forskellige typer af foreninger, som mange unge er aktive i – engagerer sig i foreningsdemokratiet og frivilligt arbejde. Samtidig ser undersøgelsen også på, om deltagelse i foreningsdemokratiet også fører til deltagelse i 'det store demokrati'.
-
Antal frivillige og lønnede positioner i foreninger under DIF, DGI og Firmaidrætten
Et estimat af antal frivillige og lønnede positioner i foreninger under DIF, DGI og Firmaidrætten
-
Sports club policies in Europe. A comparison of the public policy context and historical origins of sports clubs across ten European countries
This report compares the public policy context and historical origins of sports clubs across ten European countries
-
Parkourfaciliteter i Danmark
Rapporten handler om parkourfaciliteter i Danmark og besvarer spørgsmål som: Hvor mange faciliteter findes der i Danmark? Hvordan ser de ud? Hvordan bliver de brugt? Og hvad kan vi lære af etableringen af de nye parkourfaciliteter i Danmark?
-
Klubhusets betydning for idrætsforeningerne og deres medlemmerne
Rapporten undersøger betydningen af de sociale rum i form af klubhuse og klublokaler i de danske idrætsforeninger. Konkret ser rapporten på foreninger og medlemmers brug af, behov og ønsker til rammerne for det sociale liv i idrætsforeningerne.
-
Folkeoplysning og frivilligt arbejdes betydning for demokratisk deltagelse
Rapporten diskuterer folkeoplysningen og foreningslivets demokratiske rolle i en bred forståelse af demokrati. Analyserne er baseret på en række nyere undersøgelser af frivilligt arbejde og foreningsliv i Danmark.
-
Pigers idrætsdeltagelse. Hvorfor er der så mange piger, der ikke går til idræt?
Rapport, der undersøger piger - særligt i teenagealderens - lavere idrætsdeltagelse sammenlignet med andre aldersgruppper og tilsvarende aldersgrupper blandt drenge. Rapporten ser på årsager til, hvorfor unge pigers er lavere.
-
Evaluering af Projekt Fritidspas i Fredericia Kommune
Rapport, der evaluerer Projekt Fritidspas i Fredericia Kommune. Projektet har haft til formål at hjælpe udsatte børn og unge, som ikke deltager i fritidsaktiviteter, ind i fritidstilbud ved at overkomme de sociale, kulturelle og økonomiske barrierer, der står i vejen for et aktivt fritidsliv. Evalueringen ser nærmere på samarbejdet mellem de forskellige aktører fra den kommunale/pædagogiske verden og det frivillige foreningsliv og på, hvordan kommunen har etableret et tværsektorielt samarbejde omkring projektet.
-
10 års forskning i bevægelser - CISC 2004-2014
Rapporten samler op på Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfunds (CISC) første ti år, herunder med status på gennemførte og igangværende undersøgelser.
-
Undersøgelse af Farum Arena
Rapporten bygger på en undersøgelse af brugen af Farum Arena i Furesø Kommune. Målet med rapporten og undersøgelse er at kvalificere beslutningsgrundlaget for, hvordan kommunen udvikler arenaen, så den får bedre anvendelse og tilgodeser nye idræts- og motionsformer.
-
Undersøgelse af ’DM i foreningsudvikling’
Rapport, der på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse og en efterfølgende perspektivering, vurderer, hvordan foreninger, som deltog i DGI-intiativet 'DM i foreningsudvikling', siden har udviklet sig og fungeret.
-
Your GAM3: Gadeidræt i udsatte boligområder
Rapporten er en midtvejsevaluering af projektet 'Your GAM3', som har til formål at igangsætte gadeidrætsaktiviteter i en række udsatte boligområder i Danmark.
-
Kontinuitet og forandring i foreningslivet: Analyser af foreningslivets udbredelse, sammensætning og karakteristika i 00'erne
Rapporten undersøger med afsæt i undersøgelser af foreninger og frivillighed på Fyn, Ærø og Langeland fra 2004 og 2010 udviklingen af foreningslivet gennem 00'erne, hvor strukturreformen/kommunalreformen gav større samfundsmæssige ændringer.
-
Frivilligt arbejde i idræt
Notatet danner på baggrund af en række undersøgelser og udgivelser et overblik over frivillighed i idrætten, herunder omfanget af frivilligt arbejde, hvem der er frivillige og værdien af det frivillige arbejde.
-
Idrættens outsidere - Inklusion eller eksklusion af vanskeligt stillede børn og unge i idrætten
Rapporten evaluerer puljen til idræt for vanskeligt stillede børn og unge. Med afsæt i 53 af puljens projekter vurderer evalueringen virkningen af puljens projekter samt videreformidler resultaterne af puljen som helhed.
-
Tilgængelighed til og deltagelse i idræt blandt børn og unge på Vesterbro
Rapport med undertitlen 'Evaluering af DGI-byens børne- og ungeprojekt Go-Active', som undersøger, hvilken betydning DGI-byens børne-og ungeprojekt Go-Active har haft for børn og unges deltagelse i idræt, leg og bevægelse på Vesterbro i København.
-
Idræt i udsatte boligområder
Rapporten præsenterer resultaterne af en undersøgelse af idræt blandt socialt udsatte og i udsatte boligområder. Rapporten kortlægger idræts- og bevægelsesmuligheder i seks udsatte boligområder, idrætsdeltagelsen blandt beboerne, barrierer for idrætsdeltagelse og faciliteters betydning for idrætsdeltagelsen i områderne.
-
Human ressource management for volunteers in sports organisations in Europe
Rapporten undersøger forskelle og ligheder mellem lande og organisationer i EU på området for ledelse og frivillige i idrætten, ligesom rapporten kortlægger politikker, strategier, aktiviteter, institutionelle initiativer og prioriteringer inden for ledelse af frivillige i idrætten i de 27 medlemslande.
-
Idrætsdeltagelse og idrætsfaciliteter i Vordingborg Kommune
Rapporten beskriver resultaterne af en undersøgelse af idrætsdeltagelsen og idrætsfaciliteterne i Vordingborg Kommune med henblik på at etablere et troværdigt grundlag for en fremadrettet planlægning på facilitetsområdet.
-
Evaluering af projekt Grib chancen
Rapporten er en midtvejsevaluering af projektet Grib chancen, som kører i 2009 til 2012, der har til formål at igangsætte vedvarende aktivitetstilbud med motion og kost for alle 10-14-årige overvægtige/svært overvægtige børn og unge på Fyn.
-
Svømning i den danske folkeskole
Rapporten belyser gennem en flerstrenget undersøgelse svømmeundervisningen i folkeskolen med henblik på at understøtte udviklingen af skolesvømningen. Bl.a. kortlægger undersøgelsen skolesvømningens vilkår og går tæt på, hvordan undersvisningen er, når det er henholdsvis folkeskolelærere og klubtrænere, der forestår undervisningen.
-
Idræt og idrætsfaciliteter på Bornholm
Rapporten belyser Bornholms Regionskommunes idrætsfaciliteter, herunder børn og voksnes anvendelse af faciliteterne, samt organisering og drift af faciliteterne.
-
Ændringer i kommunal idrætspolitik efter kommunalreformen
Rapport, der undersøger ændringer i kommunernes idrætspolitik efter kommunalreformen gennem en spørgeskemaundersøgelse i landets kommuner.
-
Aktivitet eller idrætspolitisk arbejde? Frivilligt arbejde i DGI Vestsjælland og DGI Nordsjælland
Rapporten beskæftiger sig med interesse og holdning til frivilligt arbejde i to af DGI´s landsforeninger samt en diskussion af, hvilke opgaver der skal varetages af frivillige, og hvorledes det frivillige arbejde kan styrkes.
-
Børn og fysisk aktivitet på Vesterbro
Forskningsnotatet analyserer børns idrætsdeltagelse på Vesterbro ud fra en spørgeskemaundersøgelse foretaget i maj 2007. Notatet gennemgår desuden tilgængelig viden om fysisk aktivitet og trivsel med fokus på udsatte børn samt en litteraturgennemgang af forskningen om de fysiske omgivelsers betydning for børn og unges fysiske aktivitet.
-
København - en by i bevægelse: evaluering af Københavns Kommunes motionsstrategi
Evaluering af motionsstrategien ’København – en by i bevægelse’, der har som målsætning at fremme københavnernes fysiske aktivitetsniveau med sigte på at fremme sundheden.
-
Offentlige-frivillige partnerskaber omkring børn og fysisk aktivitet
Rapportens overordnede mål er at klarlægge, hvordan partnerskaber mellem offentlige institutioner og frivillige organisationer udvikles, samt at identificere potentialer og barrierer i udviklingen af et velfungerende partnerskab. Analysens resultater har til formål at blive brugt som inspiration til fremtidige partnerskabsprojekter.
-
Folkelig gymnastik i den moderne motionskultur
Det femte og sidste hæfte inden for forsknings- og udviklingsprojektet 'Den folkelige gymnastik i en moderne motionskultur'. Dette hæftes formål er at analysere gymnastikken og beslægtede træningsformer, som de tager sig ud i dag, samt at inspirere til debatten om gymnastikkens indhold og udvikling. Alle fem hæfter kan downloades i Idans vidensbank.
-
Foreninger i forandring
Undersøgelse af foreningsidrættens udvikling og udfordringer samt fitness-sektorens indflydelse på den foreningsorganiserede gymnastik og motion. Hæftet er den fjerde ud af fem udgivelser i forskningsprojektet 'Den folkelige gymnastik i en moderne motionskultur'.
-
Børn og unge i bevægelse. Resultaterne af en undersøgelse af børn og unges deltagelse i idræt i Fredericia Kommune i 2007
Rapport, der beskriver idrætsdeltagelsen blandt børn og unge i Fredericia Kommune.
-
Børn og unges deltagelse i idræt i Fredericia Kommune. Dokumentationsrapport
Undersøgelsen beskriver idrætsdeltagelsen blandt børn og unge i Fredericia Kommune.
-
Frivillighed og nonprofit i Danmark - omfang, organisation, økonomi og beskæftigelse
Delrapport fra Frivillighedsundersøgelsen, der dokumenterer den frivillige nonprofitsektors størrelse, karakteristika samt socioøkonomiske og beskæftigelsesmæssige betydning i Danmark.
-
Den frivillige sektor i Danmark - omfang og betydning
Den sammenfattende rapport over Frivillighedsundersøgelsen, der består af tre delstudier, som henholdvis fokuserer på befolkningens deltagelse i frivilligt arbejde, den frivillige sektors organisering og sektorens betydning for samfundsøkonomien.
-
Midtvejsrapport for evalueringen af Motion og Kost på Recept
Midtvejsrapport for evalueringen af Motion og Kost på Recept i Københavns Kommune. Evalueringen bygger på de 1.228 patienter, som primo december 2005 var begyndt i projektet.
-
Frivillighedsundersøgelsen: Foreningslivet i Danmark
Undersøgelse af det danske foreningslivs størrelse og karakter på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse blandt lokale foreninger og landsdækkende organisationer. Indgår i den tværfaglige Frivillighedsundersøgelse.
-
'Guf' og 'Gab' - Foreninger og frivilligt arbejde i Københavns Kommune
Rapport om frivilligt arbejde i foreninger beliggende i Københavns Kommune. Indeholder casestudies på 12 foreninger og munder ud i en række konkrete anbefalinger til, hvordan det frivillige arbejde kan styrkes.
-
Den rummelige firmaidræt
En undersøgelse af deltagelsen i og interessen for idræt og motion i firmaidrætten og på arbejdspladserne. Overordnet ser rapporten på arbejdstageres ønsker til og interesser for at dyrke idræt og motion i tilknytning til arbejdspladsen.
-
Fra gymnastik til motionisme?
Hæfte I fra forskningsprojektet 'Folkelig gymnastik i en moderne motionskultur', der har til formål at undersøge den folkelige gymnastiks aktuelle situation og fremtidige muligheder i det moderne samfund.
-
Frivillighedsundersøgelsen: Foreningerne på Fyn
De første resultater fra den del af Frivillighedsundersøgelsen, der handler om den frivillige sektors organisering. Rapporten bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt frivillige organisationer og foreninger på Fyn, som bl.a. afdækker deres aktiviteter og værdier.
-
Idræt i Vindinge
Spørgeskemaundersøgelse af idrætsdeltagelsen i Vindinge med henblik på at afdække de lokale borgeres ønsker om idræt og motion og udvikle Vindinge IF i overensstemmelse dermed.
-
Evaluering af Det Idrætspolitiske Idéprogram I
Den første af fem evalueringsrapporter om Det Idrætspolitiske Idéprogram, IPIP. Rapporten er en uafhængig evaluering af programmet, der blev oprettet i 1998 og lukkede i 2002. Den indeholder bl.a. en redegørelse for idéerne bag IPIP, en analyse og gennemgang af de støttede projekter, en analyse af IPIP og en vurdering af IPIP fra den norske professor i idrætsfilosofi på Norges Idrettshøgskole, Sigmund Loland.
-
Omfanget af og holdningen til frivilligt arbejde i idrætsforeningerne
Notat udarbejdet til Kulturministeriet i 2001, der samler op på en række undersøgelser og analyser af det frivillige arbejde i idrætsforeningerne, som er gennemført siden slutningen af 1980'erne med særlig vægt på de nyeste undersøgelser.
-
Forsamles og forenes om idræt
Bogen behandler fire centrale diskussionsområder: Sammenhængen mellem foreningsliv og idrætsfaciliteter, hvilken betydning dækningen af idrætsfaciliteter har for idrætsdeltagelsen, idrætsudøveres ønsker til de rum, de dyrker idræt i, og endeligt hvem, der står for bygning og drift af anlæggene.
-
Børn, idræt og hverdagsliv - i tal og tale
Arbejdspapir, der formidler foreløbige resultater fra undersøgelsen ’Børn, idræt og hverdagsliv’, som indgår i forskningsprojektet ’Idræt som kommunal velfærd’. Rapporten beskriver børns idrætsdeltagelse, hverdagsliv og holdninger på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse blandt elever i 5. og 9. klasse.
-
Idræt, motion og hverdagsliv - i tal og tale
Arbejdspapir, der formidler foreløbige resultater fra undersøgelsen ’Idræt, motion og hverdagsliv’, der indgår i forskningsprojektet ’Idræt som kommunal velfærd’. Rapporten beskriver voksnes idræts- og motionsvaner samt holdninger hertil på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse.
Andre udgivelser
-
Fremtidens idrætsfaciliteter - anbefalinger til fremtidens organisering, styring og ledelse af idrætsanlæg
I dette hæfte præsenteres de vigtigste resultater af forsknings- og formidlingsprojektet ’Fremtidens Idrætsfaciliteter’, og der præsenteres otte anbefalinger til, hvordan organisering, styring og ledelse af idrætsfaciliteter kan styrkes.
-
Civilsamfundet som ’motor’ i facilitetsudvikling
Notatet ser nærmere på, hvad der sker, når kommunen på forskellig vis initierer projekter med fokus på at inddrage civilsamfundet i udviklingen og driften af to forskellige typer af faciliteter.
-
Frivillige på plejecentre: Venneforening eller ’egne frivillige’
Notatet ser nærmere på, hvilken betydning det har for det frivillige arbejde på et plejecenter, om det er organiseret i en støtteforening, eller om det er organiseret af plejecenteret selv?
-
’Frie frivillige’ i kommunen
Formålet med notatet er at give et indblik i omfanget af det frivillige arbejde i kommunalt regi, og hvor det foregår, det karakteristiske ved frivilligt arbejde i en kommunal sammenhæng, samt udfordringerne ved at organisere og lede det frivillige arbejde i en kommunal sammenhæng.
-
Muligheder og barrierer for forankring af Projekt FOCUS
Udgivelse, der belyser en række udfordringer og problemstillinger i Projekt FOCUS. Projekt FOCUS er et projekt, der bruger skydeidræt til at hjælpe børn og unge med ADHD eller ADHD-lignende vanskeligheder til at blive mere rolige og til at blive bedre til at koncentrere sig.
-
Gadeidræt i udsatte boligområder. Kort fortalt
Udgivelsen er et opsamlingshæfte, som kort samler op på hovedpointerne fra udgivelsen 'Your GAM3: Gadeidræt i udsatte boligområder'.
-
Børn og unge i bevægelse – perspektiver og idéer
Antologi om den sundheds- og uddannelsesmæssige dimension ved idræt for børn og unge. Artiklerne perspektiverer idrætten til så forskelligartede fagområder som psykologi, pædagogik, sociologi, historie og fysiologi. Artiklerne sætter blandt andet fokus på børn og unges fysiske inaktivitet, sociale baggrund og motivation til at dyrke idræt.
-
Doping i Danmark – en hvidbog
Hvidbog om doping i Danmark fra udvalg udpeget af Kulturministeriet. Hvidbogen behandler baggrunden for, omfanget af og konsekvenserne af dopingmisbrug i dansk idræt.
Other reports, publications and longer articles
-
Sports Club Policies in Europe
The report builds on a collection of sports club policies in European countries, with the aim of elucidating potential associations between the conditions that the governmental and political framework establishes on the one hand and social inclusion and volunteering in sports clubs on the other hand. The report also includes an analysis of the historical roots of, and developments in, sports clubs in each country.