Forstyrrende indspark til debatten
Samfundets idræt
31.01.2014
Af Henrik H. BrandtMed udgivelsen af antologien ’Samfundets idræt. Forskningsbaserede indspark i debatten om idrættens støttestrukturer’ håber ni forskere fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet at bidrage med ’produktive forstyrrelser’ til den igangværende udredning af idrættens struktur og økonomi.
Antologien undlader den vanskelige afsluttende øvelse med at bøje enderne sammen på de mange interessante bidrag og byde ind med en overordnet, sammenhængende argumentation for ændringer i fremtidens økonomiske og organisatoriske samspil mellem samfund og idræt. Derfor kommer udgivelsen næppe for alvor til at fremstå som et sprængfarligt alternativ til Kulturministeriets konsensussøgende udredning.
Tættest på at vove pelsen med et konkret forslag om ændringer i støttestrukturen kommer professor Bjarne Ibsens indledende kapitel om ’Grundstøtte eller præstationsstøtte. Virkningen af forskellige former for statsstøtte til idrætsorganisationerne’.
På overskuelig vis gennemgår artiklen teorien bag og konkrete eksempler på udmøntning af statsstøtte. Bjarne Ibsen konstaterer, at den nuværende statslige støtteform til idrætten i form af ’rammebevilling og grundstøtte’ nok giver idrætsorganisationerne autonomi i forhold til staten, men også en til tider rigelig ’autonomi’ i forhold til medlemsforeningerne. De lokale foreninger fungerer i et andet kredsløb, hvor de skal mobilisere mere kontant opbakning fra medlemmerne for at være berettigede til offentlig støtte (via folkeoplysningsloven).
Ibsens præference for en blanding af ’grundstøtte og præstationsbevilling’, hvor de centrale organisationer altså bliver mere afhængige af de lokale foreningers (økonomiske) efterspørgsel på varerne på de centrale hylder, vil givet fremstå som en trussel i idrætsorganisationernes hovedkvarterer, men de har med held afværget den trussel før. Udredningen ufortalt bør organisationerne dog af egen kraft overveje, om ikke Ibsens fingerpeg mod større krav om egenfinansiering kunne skabe nødvendig ny dynamik.
Udfordring af vanetænkning
Spændende er også Malene Thøgersen og Evald Bundgård Iversens indirekte udfordring af DIF’s nyligt lancerede kommuneindeks. I artiklen ’Den kommunale støtte til idrætsforeninger. Succes eller sovepude?’ påviser forfatterne en forbløffende lille sammenhæng mellem det samlede kommunale udgiftsniveau til idræt og foreningernes trivsel i de enkelte kommuner.
Ligeledes provokerende er Karsten Østerlunds udfordring af den gængse opfattelse af foreningslivets evne til at skabe social kapital i artiklen ’Danske idrætsforeningers sociale kapital. Demokrati, socialt liv og frivilligt arbejde’.
I en tid, hvor de centrale organisationer i idræt og folkeoplysning kører massivt spin for at få sat lighedsegn mellem offentlig støtte og fremme af demokrati og medborgerskab gennem foreningslivet, er det forfriskende med et mere nuanceret billedet af, hvordan forskellige foreningstyper eller idrætsgrene i praksis langt fra har samme effekt i forhold til at engagere medlemmerne og bidrage til social kapital.
Samfundets idræt. Forskningsbaserede indspark i debatten om idrættens støttestrukturer
Klaus Eskelund & Thomas Skovgaard (red.)
Syddansk Universitetsforlag
300 sider, ill.
Pris: 300,00 kr. (paperback)