Bag om børns trivsel og mistrivsel
Børneliv 2.0
11.04.2013
Af Trygve Laub AsserhøjDe såkaldte ’tweens’, som befinder sig midt mellem barndom og teenageår, står i centrum for Søren Østergaard og Kirsten Grubes nye bog, ’Børneliv version 2.0’, der bygger på Center for Ungdomsstudiers store undersøgelse blandt 9 til 12-årige.
Som bogens titel antyder, tegner den først og fremmest et portræt af børnenes omskiftelige og i stigende grad digitaliserede hverdag uden at bortdømme tiden foran skærmen som irrationel og asocial spildtid. Men en stor del af bogens otte pædagogiske og letlæste kapitler fokuserer også på livet i noget så analogt som foreningsidrætten, hvor mere end 80 pct. af de 9-12-årige stadig har deres ugentlige gang.
Nyhedsværdien i ’Børneliv version 2.0’ set med idrætsøjne ligger dog ikke i de rå tal på de foreningsaktive børn eller mest populære aktiviteter, men i de dybere indsigter i børn og unges liv, som forfatterne repræsenterer og videreformidler i en letlæst form krydret med citater fra mere end 30 interviews blandt ’tweens’ og deres forældre.
’Børneliv version 2.0’ er i den mest positive forstand vidensformidling i børnehøjde, hvor pointerne og analyserne fremlægges på præmisser, der ikke er domineret af en særlig voksen forståelse af, hvordan børn skal opføre sig eller bruge deres fritid.
Desuden er der bogen igennem beskrevet cases og formuleret spørgsmål, så anvendelsen som redskab til workshops og udviklingsseminarer ligger lige for.
Søren Østergaard, der i fritiden selv træner unge i fodbold, har da også omformuleret bogens konklusioner til en række praktiske anbefalinger i DIF-pjecen ’Bliv klogere på de unge – og bliv en bedre ungdomstræner’.
Mobning og mistrivsel
En væsentlig pointe i bogen er, at de 9-12-årige primært dyrker idræt for at have det sjovt, men at ikke alle har det lige sjovt i foreningsidrætten. Ifølge ’Børneliv version 2.0’ har næsten hver fjerde selv oplevet ’ikke at have det godt, blive drillet eller mobbet’, og 13 pct. er stoppet i en idrætsforening af den grund.
En af bogens store styrker er, at den således sætter fokus på mistrivsel som en af årsagerne til det store ungdomsfrafald i foreningsidrætten og afslutningsvis ridser nogle måder at imødegå frafaldet op.
Blandt andet mener forfatterne, at trænerrollen skal udvikles, så der både står en fagligt og socialt kompetent voksen på sidelinjen eller bassinkanten. For at det skal kunne lade sig gøre, mener forfatterne, at der er behov for, at de frivillige kræfter i foreningerne hjælpes på vej af overordnede lokale og nationale initiativer om anti-mobbepolitik og gode fritidsmiljøer.
Samlet set er ’Børneliv version 2.0’ forskningsformidling, som i let form præsenterer tungtvejende argumenter for at tage børne- og ungdomsproblematikker alvorligt, og som sådan er bogen oplagt læsning i kommunale forvaltninger, lokale foreninger og idrætsorganisationer.
Børneliv version 2.0
Perspektiver på tweens, fritidsliv og trivsel
Søren Østergaard og Kirsten Grube
Ungdomsanalyse.nu
127 sider.
Pris (vejl.) 229 kr.