Mellem selvhjælp og videnskab
Sandheden om sundhed
20.12.2010
Af Henriette BjerrumBente Klarlund har de seneste 10 år positioneret sig centralt i den danske sundhedsdebat. Som forsker er hun veletableret, og gennem hendes populærvidenskabelige bøger, deltagelse i tv-programmer, avisklummer og utallige foredrag rundt i hele landet er Bente Klarlund blevet landskendt.
I ‘Sandheden om Sundhed’ tager hun fat i KRAM-faktorerne (kost, rygning, alkohol og motion) og gennemgår, hvad der er sundhedsmæssigt vigtigt i forhold til de enkelte risikofaktorer. Klarlund supplerer informationen med små gode råd til læseren.
Spændende eksempler
‘Sandheden om Sundhed’ fungerer rigtig godt, når Klarlund gør det, hun er bedst til: At formidle forskning på en måde, så alle kan forstå det. Som læser bliver man opslugt af de spændende resultater, der bliver fortalt i nærmest anekdoteagtig form.
Et eksempel er Klarlunds illustration af, hvordan portionsstørrelser påvirker, hvad vi spiser. Klarlund fortæller, om et forsøg, hvor testpersonerne var inviteret i biografen. De fik at vide, at målet med deres biograftur var, at de skulle anmelde filmen. Fokus for undersøgelsen var imidlertid en hel anden.
Halvdelen af publikum fik en lille portion popkorn, den anden halvdel en stor portion. Popkornene var 14 dage gamle, og alle klagede over smagen, da de blev spurgt efter filmen. Men forsøget viste, at på trods af smagen, spiste dem med store portioner mere end dem, der havde fået små portioner.
Bente Klarlund som rollemodel
I bogen er der er gjort meget for at understrege forfatterens position som forsker.
Bogens titel lover os Sandheden med stort s. Lægekitlen er med på forsidefotoet, og bagsiden introducerer: ’Danmarks førende forsker’.
Viden og rationelle tanker flytter os imidlertid ikke så hurtigt, som hvis vi har følelserne med. Derfor sætter Klarlund sig selv i spil i bogen. Gennem historier fra sit eget liv vil hun engagere læseren og vise, at livsstilsændringer er mulige, selv når det kan være svært.
Formidlingsmæssigt er det smart: Hvis der er nogen, vi kan identificere os med, bliver det lettere for os at ændre vaner. Men Bente Klarlunds to forskellige roller – videnskabsmanden og privatpersonen – kæmper ind imellem mod hinanden.
Ekspertrollen bliver lidt undermineret af råd og tips, der mere ligner personlige meninger og erfaringer end den ’sandhed’, som bogtitlen lover. Samtidigt er det spørgsmålet, om den kendte forsker, mor til fire og maratonløber kommer til at fremstå som en motiverende og troværdig rollemodel eller blot endnu et eksempel på et uopnåeligt supermenneske.
God formidling
Generelt er bogens styrke, at den for lægmanden virker godt videnskabeligt funderet. Både når hun underbygger anbefalinger, og når hun gør op med sundhedsprojekter som elementer fra ‘Kernesund familie’ eller Atkins-kuren.
Det gør den spændende at læse og litteraturlisten kan give masser af inspiration og viden. Sundhedsbudskabet formidles læsevenligt og uden fanatisme.
Sandheden om sundhed
Bente Klarlund Pedersen
Politikens Forlag
203 sider
Pris: 250 kr.