Interviews med eliteudøvere
Jagten på glæden - og det bedste talentliv
31.03.2009
Af Jens BjerregaardHvordan sætter man glæden i højsædet for talenterne i den danske elitesportsverden?
Det giver journalist og tidligere danmarksmester i badminton Lise Kissmeyer bud på i bogen ’Jagten på glæden – og det bedste talentliv’.
William Shakespeare har sagt, at ’det glade hjerte lever længst’. Men det kan være vanskeligt at holde fast i de gode sider af elitesportslivet, når hverdagen som elitesportsudøver består af fysisk udmattende træningspas fra morgen til aften, intens konkurrence, forventningspres og risiko for skader. Det kan være et hårdt liv at være elitesportsudøver. Ikke mindst for talenter med et omskifteligt ungdomsliv.
Bogen bygger på undersøgelser og interviews med etablerede stjerner, elitetrænere og talenter og anvender en interessant opdeling mellem fire forskellige ’glædesuniverser’. Men bogen henvender sig primært til de relativt få trænere, ledere og forældre, der omgiver de unge talenter. Og det er samtidig dens begrænsning.
Det kunne være interessant, hvis bogens udmærkede analyser af idrætslig glæde blev overført til f.eks. den modsatte gruppe af unge, de inaktive teenagere, som ’siver ud’ af idrætsforeninger og risikerer at få et stillesiddende liv.
Bogens råd om sportslig motivation er f.eks. også relevante for fysisk inaktive. Som landstræner Ulrik Wilbek siger det:
”Du kan lave mange gode træninger, men hvis der ikke er et rart miljø, er det ligegyldigt.”
Hvad enten det handler om elite- eller breddeidræt, så drejer fastholdelsen sig ofte om det samme: det sociale samvær, legen, præstationen, anerkendelsen – kort sagt glæden ved idræt, som bogen definerer den.
Jagten på glæden – og det bedste talentliv
Lise Kissmeyer
Syddansk Universitetsforlag
176 sider, ill.
Pris: 99 kr.