Idræt, nation og politik - nordiske komparationer
Idrætshistorisk Årbog 2007
27.06.2007
Af Kasper Lund Kirkegaard’Idræt, nation og politik - nordiske komparationer’ er undertitlen på den nye årbog fra Dansk Idrætshistorisk Forening. Som antydet bevæger 2007-udgaven sig uden for landets grænser, men frem for alt udfordrer den læseren med et mangfoldigt emnevalg, der strækker sig over fodbold og national identitet, idrætspolitik i regionalt og internationalt perspektiv, perspektiver på Grønlands idræts- og legekultur samt to håndboldrelaterede artikler.
Der er i alle tilfælde tale om velskrevne, veldokumenterede og interessante artikler, som dog er opbygget omkring en noget traditionel skabelon, hvor man som læser ofte kæmper sig igennem flere siders introduktion og metodebeskrivelse, før de spændende emner åbnes op.
De mange samtidige temaer gør en anmeldelse af årbogen vanskelig, men blandt de mest velskrevne og underholdende bidrag finder man Per Jørgensens artikel, ’Danskhed og sport – Danmark i OL-fodboldturneringen 1908 – 1960.’
Under den lidt misvisende titel gemmer der sig en yderst interessant gennemgang af dagbladet Politikens fodboldrelaterede artikler fra OL-turneringerne i perioden 1908 - 1960. Der gives eksempler på den særlige iscenesættelse af de danske boldbedrifter, der uanset resultat, altid bliver skildret positivt.
I Politikens journalistiske linje blev boldbedrifterne iscenesat som udtryk for ’en ægte amatørånd’, og danskerne var, bliver det oplyst, et altid fair spillende hold, mens ’de andre’ gjorde danskerne til ’invalider’. Når nederlag var en kendsgerning blev danskernes evne til altid at ’følge spillets regler’ ofte brugt som forklaring herpå, da denne reelle indstilling kunne være en hæmsko for resultater. Andre holds beskidte metoder gjorde således kampene ulige fra starten, hvorfor det også var værd at overveje lignende metoder fra dansk side. Artiklen giver på fin vis stof til eftertanke omkring en naiv journalistisk håndtering af fodboldstoffet, som vi også genfinder i dag.
Fodbold som politisk stunt
En anden af bogens velskrevne artikler omhandler den i medierne meget omtalte uofficielle fodboldkamp mellem Tibet og Grønland, som fandt sted i 2001 på Vanløse Stadion. Også denne artikel, der er skrevet af Rune Ryelund Mortensen, dokumenterer på fornem vis, hvorledes fodboldkampen bevidst blev brugt som instrument i forsøget på at at gøre omverdenen opmærksom på specifikke (idræts)politiske problemstillinger. Således var kampen omgærdet af en stor interesse fra medier og officielle myndigheder. På denne måde blev sport og politik en del af det samme projekt og dermed umulige at skille fra hinanden.
Bogens emnemæssige kompleksitet gør den til en noget uhåndgribelig størrelse. Det giver i øvrigt anledning til at overveje, om man kunne udgive årbogen som led i et dansk idrætsrelateret tidsskrift. Her kunne denne årbogs spændende emner i sig selv udgøre flere temanumre. Med et sådant tidsskrift ville bidragydernes velskrevne artikler sandsynligvis også nå ud til en bredere læserskare.
Idrætshistorisk årbog 2007. Idræt, nation og politik - nordiske komparationer
Sine Agergaard, Anne Lykke Poulsen og Solveig Skovmose Vinther (red.)
Syddansk Universitetsforlag
197 sider, illustreret
Pris: 198 kr.