Markant færre har dyrket sport og motion under coronanedlukningen
07.05.2020
Af Kirsten SparreI marts 2020 satte coronapandemien en brat stopper for mulighederne for at mødes og dyrke sport og motion sammen med andre. Idrætsforeninger, fitnesscentre og aftenskoler blev lukket fra den ene dag til den anden, og de fleste danskere har skullet finde andre måder at være aktive på og gøre plads til sport og motion i en meget forandret hverdag.
I slutningen af april gennemførte Idrættens Analyseinstitut med hjælp fra Epinion en repræsentativ surveyundersøgelse for at finde ud af, hvor meget danskernes sports- og motionsvaner er blevet påvirket af nedlukningen.
Den viser, at mange er stoppet med at være idrætsaktive siden nedlukningen i marts. Andelen af danskere, der normalt dyrker sport og motion, er faldet markant fra 55 pct. før nedlukningen til 39 pct. under nedlukningen. Blandt de voksne danskere, der normalt var idrætsaktive før nedlukningen, er 38 pct. stoppet med at dyrke sport og motion, mens 62 pct. er fortsat med at være aktive – dog ikke på samme niveau som før. Det gennemsnitlige tidsforbrug er faldet fra 5 timer og 21 minutter om ugen til 4 timer og 47 minutter.
Lidt overraskende viser undersøgelsen dog også, at 10 pct. af de danskere, der ikke var idrætsaktive før coronanedlukningen, nu er startet med at dyrke sport og motion.
Andre resultater fra undersøgelsen er:
- De idrætsaktiviteter, der er afhængige af faciliteter, er hårdest ramt: Det er særligt aktiviteter som fitness, boldspil, svømning og gymnastik, der er gået tilbage under coronanedlukningen.
- Flere danskere går tur: Andelen, som vandrer eller går, er steget fra 39 til 45 pct. Til gengæld er der ikke flere, som løber eller cykler.
- Vi søger fortsat fællesskabet: 19 pct. dyrker fortsat sport og motion sammen med andre (end familien) og 42 pct. sammen med familien under coronanedlukningen.
- De idrætsaktive bruger i højere grad de digitale muligheder: Hver femte idrætsaktiv under coronanedlukningen bruger i højere grad apps, online streaming og andre digitale tilbud i forbindelse med deres motions- og sportsaktiviteter end tidligere.
- Online streaming af træning tiltrækker de unge: 20 pct. af de 18 til 29-årige har benyttet online streaming af live træning under coronanedlukningen.
- Danskerne køber masser af træningsudstyr: 17 pct. af danskerne har investeret i minimum én af følgende ting under coronanedlukningen: sportstøj, sko, træningsur, træningsudstyr, online live træning, træningsprogrammer, træningsapps eller personlig træning.
Sammenligningsgrundlag for kommende undersøgelse
Senioranalytiker i Idan, Helene Kirkegaard, har været projektleder på undersøgelsen og peger på, at udover at resultaterne af undersøgelsen er interessante i sig selv, så kan de også bidrage til den kommende udgave af Idans populære undersøgelser af danskernes sports- og motionsvaner, som går i gang til efteråret.
“Til efteråret går vi i gang med en ny udgave af instituttets store undersøgelse af danskernes motions- og sportsvaner, hvor vi gerne vil forstå mere om, hvad der får folk til at ændre motions- og sportsvaner. Nedlukningen har vendt op og ned på alt, og hvis vi skal forstå hvordan danskernes motions- og sportsvaner har ændret sig siden 2016 og, er det vigtigt at vi ved hvordan nedlukningen har påvirket vores idrætsdeltagelse og måden vi er aktive på,” fortæller Helene Kirkegaard.
Hun er overbevist om, at coronanedlukningen kommer til at betyde noget for den fremtidige idrætsdeltagelse, men det er endnu meget usikkert, hvad de blivende effekter er, og om de er negative eller positive. Blandt andet derfor er det vigtigt at have data på, hvad der egentlig skete under coronanedlukningen.
Om undersøgelsen
Dataindsamlingen er gennemført af Epinion på vegne af Idrættens Analyseinstitut som en websurvey blandt 1.022 deltagere (18+ år) i Epinions Danmarkspanel. Spørgeskemaet blev besvaret i perioden 16. april til 23. april 2020, som er fem uger efter, at Danmark lukkede ned på grund af coronapandemien. På det tidspunkt må man formode, at eventuelle nye vaner er blevet etableret under en meget forandret hverdag for alle danskere.
Pressekontakt
Helene Kirkegaard, senioranalytiker, Idrættens Analyseinstitut
Mobil: +45 2310 7573
E-mail: helene.kirkegaard@idan.dk
Download notatet: Danskernes motions- og sportsvaner under coronanedlukningen. Notat 1: Idrætsdeltagelse og brug af digitale træningsmuligheder