Udlændinge præger norsk fodbold
02.04.2007
Af Nils TjellI 1996 dannede Jean-Marc Bosmans sag præcedens, således klubberne ikke længere kunne kræve et transferbeløb efter kontraktudløb.
Den umiddelbare frygt i norsk fodbold var, at der ville ske en markant åreladning af de bedste spillere til udlandet. 10 år senere går bekymringerne primært på, om den store import af udlændinge underminerer talentudviklingen i den bedste norske række.
I rapporten 'Et tiår etter Bosman - Konsekvenser for utviklingen av norsk toppfotball' finder Hallgeir Gammelsæter og Stig-Erik Jakobsen, at antallet af udlændinge alene siden 2000 er steget fra 55 til 136, altså en stigning på knap 150 procent.
I samme tidsrum er udlændingenes andel af den samlede spilletid steget fra knap en femtedel til 37,5 procent.
Flere udenlandske marginalspillere
Tallene indikerer, at der ikke blot er sket en stigning i antallet af udlændinge, men også en markant stigning i antallet af udenlandske marginal- eller fyldspillere.
Knap 60 procent af udlændingene i norsk fodbold spenderer mere tid på bænken end på banen. Desuden var 2006 det første år, hvor over halvdelen af de nye spillere i den bedste række blev rekrutteret fra udlandet.
Disse udviklinger har konsekvenser for den norske talentudvikling, da udlændinge nu også indkøbes til at fylde pladserne på bænken og i udkanten af førsteholdstruppen. Rapporten konkluderer da også, at unge norske spillere får mindre spilletid end tidligere, og at dette på langt sigt kan få konsekvenser for landsholdenes styrke.
Forskellige strategier
Der er dog store forskelle mellem klubbernes brug af udlændinge, lokale og nationale spillere. I Lyn, hvor hele 60 procent af spilletiden i 2006 har været forbeholdt udlændinge, har man sideløbende givet en masse norske talenter chancen.
I Lillestrøm, som næstflittigst har anvendt udenlandske spillere, har man derimod stort set ikke givet unge nordmænd chancen. Klubbernes strategier tegner dermed et broget billede, som også gør sig gældende i forhold til det parameter, som omhandler brug af lokale spillere.
Vinder udlændingene pokaler?
Der er ikke nogen entydig sammenhæng hverken mellem antallet af udlændinge eller disses andel af spilletiden og klubbernes præstationer.
Dette skyldes blandt andet, at Rosenborg, som har vundet syv af de sidste otte mesterskaber, i stor udstrækning har satset på at rekruttere de bedste norske spillere fra hele landet. Klubben bruger således få udlændinge og få lokale spillere, men et stort antal nordmænd generelt.