EU udfordrer Danske Spils monopol
Opdateret
Danske Spils lovsikrede monopol på sportsvæddemål er i strid med EU’s regler om fri bevægelighed for tjenesteydelser og skal derfor ændres, mener Europa-Kommissionen.
I en såkaldt begrundet udtalelse kræver kommissionen, at medlemslandene Danmark, Finland og Ungarn fjerner hindringer for udbud af sportsvæddemål i stil med Danske Spils Oddset. Foreligger der ikke et tilfredsstillende svar inden for to måneder, forbeholder kommissionen sig ret til at rejse sagen for EF-domstolen.
Unødvendige begrænsninger
I en pressemeddelelse begrunder kommissionen sit skridt med, at de tre lande ikke har kunnet dokumentere, at deres begrænsninger i det frie udbud af sportsvæddemål er nødvendige, proportionale og ikke-diskriminerende.
Desuden hæfter kommissionen sig ved, at de nuværende nationale operatører, herunder Danske Spil, ikke kan betragtes som velgørende organisationer, da de er underlagt strenge årlige indtægtsmål og ofte benytter sig af kommercielle salgssteder.
EF-domstolen har tidligere slået fast, at spillemonopoler kun kan opretholdes, hvis de primært har til formål at begrænse spil og reelt sikrer, at spillene udbydes under kontrollerede rammer.
Forskellige vurderinger
De første reaktioner på EU-Kommissionens udspil spænder vidt:
"Hvis det kommer til en sag ved domstolen, er vi fortrøstningsfulde. Vi mener at have en god sag, og vores optimisme er blevet yderligere bestyrket af dommen i landsretten," siger kontorchef i Skatteministeriet Lars Henry Nielsen til politiken.dk.
Han henviser til, at landsretsdommen i efteråret afviste bookmakerfirmaet Ladbrokes påstande om, at den danske lovgivning er i strid med EU-reglerne.
Omvendt vurderer Søren Friis Hansen, der er professor i jura på Syddansk Universitet, at staten har en dårlig sag, fordi man får svært ved at hævde, at monopolet primært er indført for at begrænse ludomani.
"Da Folketinget i 2003 vedtog de nuværende regler, blev ordet ’ludomani’ ikke nævnt en eneste gang i de politiske ordføreres taler. Til gengæld var alle enige om, at formålet med monopolet er at forhindre, at udenlandske konkurrenter æder af Danske Spils markedsandel. Og et sådant hensyn er klart ulovligt," siger han til Ritzau.
Tilfredse bookmakere
Danske Spil henviser også til dommen ved Østre Landsret i Ladbrokes-sagen, hvor landsretten slog fast, at den danske spillelovgivning er i overensstemmelse med EU-retten. Det engelske spilleselskab Ladbrokes har anket denne afgørelse til Højesteret.
Som en udløber af EU-Kommissionens begrundede udtalelse udsatte Københavns Byret onsdag en sag om flere danske mediers ulovlige annoncering for udenlandske spilleselskaber.
De udenlandske bookmakere er tilfredse med EU-Kommissionens begrundede udtalelse til Danmark, Finland og Ungarn.
"Vi hilser EU-Kommissionens initiativ velkommen. Det er samtidig en advarsel til Tyskland, Frankrig og Østrig om omgående at fjerne deres restriktioner på spil over grænser," hed det således i en pressemeddelelse fra Bwin, hvis aktier på børsen i Wien steg ni pct. i løbet af onsdagen.
Læs mere
Læs Europa-Kommissionens pressemeddelelse. Klik her
Læs Østre Landsrets dom i Ladbrokes-sagen den 15. november 2006. Klik her
Læs Danske Spils kommentar til EU-Kommissionens begrundede udtalelse. Klik her
Læs Bwins kommentar til EU-Kommissionens begrundede udtalelse. Klik her
Se præsentationerne fra Idans konference 'Den store nordiske spillekrig' den 3. oktober 2006. Klik her