Børn og unge er mindre fysisk aktive
Foto: Cheryl Empey
01.03.2007
Af Søren BangDe ryger og drikker mindre, men bruger til gengæld mere tid foran computeren på bekostning af fysisk aktivitet.
Sundhedsstyrelsen tegner i sin ’Undersøgelse af 11-15-årige livsstil og sundhedsvaner 2005’ et tvetydigt billede af danske skoleelevers sundhed.
Tallene er indhentet i efteråret 2005 og bygger på et spørgeskema, som børnene og de unge selv har besvaret. De viser, at andelen af børn og unge i aldersgruppen, der dagligt bruger mere end én time på sport, motion, leg, gang, cykling eller anden fysisk aktivitet, er faldet fra 61 til 50 procent i forhold til året før.
Samtidig bruger de unge mere tid på computerspil, internettet og surfing. Mens 32 procent af drengene og 10 procent af pigerne sad foran computeren i mindst tre timer i 2004, er andelen steget til henholdsvis 38 og 15 procent i 2005.
En nærmere analyse viser ikke overraskende, at de børn og unge, som bruger allermest tid foran fjernsynet og computeren, dvs. mere end seks timer om dagen i alt, er de mindst fysisk aktive. Kun 13 procent af disse drenge og fire procent af pigerne er fysisk aktive i mindst en time om dagen.
Fedmeproblemet
Børnene er også blevet bedt om at angive deres højde og vægt, hvorefter deres alderskorrigerede BMI-tal er blevet udregnet.
13 procent af de 11-15-årige kan ud fra denne metode rubriceres som overvægtige, hvilket er tre procentpoint mere end sidste år. Stigningen skyldes, at 17 procent af drengene i år mod 12 procent sidste år kan betegnes som overvægtige. Der er dog en vis usikkerhed forbundet med tallene, da beregningen bygger på børnene og de unges egne rapporteringer.
I øvrigt viser WHO’s tilsvarende internationale undersøgelse fra 2002, forskningsprojektet Health Behaviour in School-aged Children, at danske børn ligger i midterfeltet blandt lidt over 30 amerikanske og europæiske lande, når man ser på fedme. Værst ramt er USA, hvor en tredjedel af de 15-årige drenge og en femtedel af pigerne har problemer med vægten.