Finansministeren lægger luft til OL
Foto: Tamas Szafko
01.02.2007
Af Søren BangOpdateret
Med henvisning til de stigende udgifter til OL i London lægger finansminister Thor Pedersen nu afstand til ønskerne om et dansk bud på OL.
Det har længe været kendt, at planerne om et dansk OL-bud har mødt hård modstand i Finansministeriet. I Jyllands-Posten bekræfter Thor Pedersen (V), at han ikke tror på økonomien i projektet, og han beder tilhængerne om at slå koldt vand i blodet.
”Skal jeg vælge mellem at bruge 100 milliarder kroner på OL i tre uger og på at modernisere vore sygehuse, vælger jeg det sidste,” siger Thor Pedersen.
Han får fuld opbakning fra statsminister Anders Fogh Rasmussen, der på sit ugentlige pressemøde kaldte et dansk afholdt OL en gigantisk opgave, der vil koste astronomiske beløb.
"Lad os se på det om tre-fire år, og lad os i mellemtiden trække begivenheder hertil, som vi umiddelbart har kapacitet til," sagde Anders Fogh Rasmussen og henviste til regeringens kommende handlingsplan for tiltrækning af store idrætsbegivenheder.
Usikker økonomi
I Jyllands-Posten peger Thor Pedersen på, at udgifterne i tilknytning til OL i London 2012 ifølge engelske presseforlydender i værste fald risikerer at overstige 100 milliarder kroner, hvis man medregner momsbetalinger.
De høje omkostninger sætter han over for de velfærdspolitiske udfordringer, som bl.a. flere ældre og stigende sundhedsudgifter vil skabe i de kommende år.
Samtidig lægger han indirekte luft til de beregninger, som Rambøll Management sidste år foretog i sin rapport for Kulturministeriet, hvor konsulentfirmaet vurderede muligheder og barrierer for en dansk OL-ansøgning.
Her konkluderede Rambøll Management, at et dansk afholdt OL kunne blive en samfundsøkonomisk god investering. Men Thor Pedersen er ikke overbevist.
”Jeg har endnu ikke set det regnestykke, der viser mulighederne i økonomisk henseende. Jeg kan ikke se, hvor pengene skal komme fra,” siger Thor Pedersen.
Overdriver omkostninger
Finansministerens udmelding får en blandet politisk modtagelse.
DIF’s kommunikationschef, Morten Mølholm Hansen, mener, at finansministeren bør se på tallene endnu engang, mens kulturminister Brian Mikkelsen advarer mod at drage hurtige paralleller til London, hvor OL-planerne bl.a. omfatter et stort byfornyelsesprojekt i det østlige London.
Brian Mikkelsen siger dog samtidig, at det ikke er aktuelt at diskutere et dansk OL-værtskab. En sådan beslutning skal efter hans mening først træffes om tre-fire år.
Mindre diplomatisk er hans partifælle, den konservative idrætsordfører, Jakob Axel Nielsen:
"At få OL 2024 til Danmark rummer en række visionære perspektiver. Det vil medføre langsigtede investeringer i idrætsanlæg, infrastruktur og eksponering af Danmark. Derfor har vi konservative ikke opgivet ambitionen om et dansk OL-værtskab, tværtimod," siger han til Jyllands-Postens netudgave.
Skarpest er Socialdemokratiets kulturordfører, Mogens Jensen, som kalder det for ekstremt uambitiøst at aflyse det ’det ultimative danske branding-projekt’, netop som regeringen har afsat en halv milliard kroner til at profilere Danmark. Også den tidligere radikale kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen advarer mod at skyde idéen ned allerede nu.
Til gengæld er der fuld opbakning til finansministeren fra Dansk Folkeparti, der ikke vil bruge penge på et dansk OL.
Læs mere
Læs Jyllands-Postens artikler. Klik her.
Se en søgning på The Guardian og The Observers dækning af London-legene i 2012, herunder de seneste budgetoverskridelser. Klik her.
Læs Idans artikel om Londons budgetproblemer. Klik her.
Se Rambøll Managements rapport. Klik her.
Læs Harry Arne Solbergs kritiske gennemgang af rapporten. Klik her.