Spillemonopol er lovligt
15.11.2006
Af Søren BangStaten har lov til at opretholde sit monopol på sportsvæddemål gennem Danske Spil. Det konkluderer Østre Landsret i sagen mellem det britiske bookmakerfirma Ladbrokes og den danske stat.
Samtidig har Østre Landsret ifølge Ritzau pålagt Ladbrokes at betale sagens omkostninger på 500.000 kroner.
Sag med EU-undertoner
Ladbrokes rejste sagen ved domstolene, da Skatteministeriet afviste at imødekomme en ansøgning om tilladelse til at udbyde spil i Danmark. Det skete med henvisning til, at bevillingen lå hos det daværende Dansk Tipstjeneste.
Ladbrokes ville med søgsmålet tvinge Skatteministeriet til at anerkende, at monopolet på udbud, formidling og reklamevirksomhed for spilleaktiviteter var i strid med bl.a. EF-traktatens artikel om tjenesteydelsers fri bevægelighed.
Desuden krævede Ladbrokes erstatning for det tab, som man har haft ved ikke at have kunnet udøve sin virksomhed i Danmark.
Ladbrokes har bl.a. henvist til den såkaldte Gambelli-dom ved EF-domstolen, der i november 2003 opstillede en række krav til de nationale spillemonopoler. Bl.a. skal landene kunne vise, at de nationale spillemonopoler beskytter offentligheden og samfundet mod f.eks. bedrageri og ludomani.
Netop sådanne forbruger- og samfundshensyn har været statens vigtigste formelle argument for at opretholde monopolet, selv om kritikere har peget på, at Danske Spil også er med til at udbrede spil gennem sin aktive annoncering.
Østre Landsret siger god for praksis
Men Danske Spils annoncering har ikke til formål at øge statens indtægter. Det primære formål er derimod at lede spil ind i kontrollerede rammer, vurderer Østre Landret i sin dom, der på alle punkter støtter statens synspunkter.
Bl.a. skriver retten:
"Landsretten finder, at en ordning som den, der følger af lov om visse spil, lotterier og væddemål, er egnet til at beskytte forbrugere, der deltager i spil, og til at begrænse økonomisk kriminalitet, da bevilling til udbud af spil, lotterier og væddemål er meddelt til ét selskab, der har staten som hovedaktionær og er underlagt skatteministerens tilsyn og kontrol.
Ordningen er endvidere egnet til at begrænse ludomani. Den medvirker til at begrænse udbuddet af spil i forhold til et marked med fri konkurrence. Endvidere er Danske Spil i bevillingen pålagt forpligtelse til ved udvikling og markedsføring af spil at søge at reducere risikoen for spilleafhængighed.
Ordningen er endvidere egnet til at begrænse privatpersoners mulighed for at udnytte spillelysten som grundlag for erhvervsmæssig indtjening, da bevilling i henhold til loven kun er givet til ét selskab, hvor staten er hovedaktionær, ligesom selskabets overskud udloddes og fordeles til velgørende og almennyttige formål...."
DIF kræver stop for diskussion om liberalisering
De store idrætsorganisationer er blandt de største modtagere af Danske Spils overskud. I Danmarks Idræts-Forbund bliver dagens dom da også modtaget meget positivt.
"Nu må enhver snak om liberalisering af det danske spillemarked stoppe," siger Kai Holm, der er formand for DIF, i en pressemeddelelse.
"Vi forventer, at de danske myndigheder nu griber ind og håndhæver loven ved at stoppe den omsiggribende og ulovlige reklamering for andre spiludbydere end Danske Spil."
I Danske Spil er der også tilfredshed.
"Danske Spil er glad for landsrettens ord om, at den ordning, der følger af lov om visse spil, lotterier og væddemål (tipsloven), er egnet til at beskytte forbrugere, der deltager i spil, og til at begrænse økonomisk kriminalitet – samt at den også er egnet til at begrænse ludomani," skriver informationschef Thomas Rørsig i en pressemeddelelse.
Han hæfter sig desuden sig ved, at Danske Spil nu har rettens ord for, at virksomhedens markedsføring ikke forfølger andre mål end dem, der ligger bag tipsloven.
Kan ende for EF-domstolen
Til B.T.-online siger Ladbrokes' mand i Danmark, Richardt Funch, at man er skuffet over dommen.
"Men umiddelbart får det ikke nogen praktisk betydning bortset fra, at vi ikke kan få lov til at åbne butikker i morgen. Vi kan stadig nå vores kunder i Danmark, det foregår bare på en server i England," siger han.
Ladbrokes har otte uger til at overveje, om man vil anke dommen til Højesteret. I sidste ende kan sagen blive afgjort ved EF-Domstolen, men Ladbrokes' advokat, Lars Karnøe, opfordrede efter dommen ifølge Jyllands-Posten Ladbrokes til at anke:
"Der er al mulig grund til at anke, og det siger jeg ikke kun af hensyn til min egen indkomst. Landsretten er slet ikke gået ind i proportionalitetsvurdering, hvor der bliver kigget på, om målene med at begrænse ludomani og økonomisk kriminalitet kan opfyldes på en mindre restriktiv måde og i samspil med bookmakerne," sagde Lars Karnøe.
Læs mere
Læs pressemeddelelse med uddrag af dommen på Østre Landsrets hjemmeside.
Læs forskningsartikel af Jenny Cisneros Örnberg om de nordiske spillemarkeder fra 'Journal of Gambling Issues, november 2006' her