Sverige overvejer åbning
22.09.2006
Af Henrik H. BrandtEn af konsekvenserne af den borgerlige valgalliances sejr ved det svenske rigsdagsvalg i sidste uge kan blive en delvis afskaffelse af det svenske spillemonopol således, at udenlandske spilleselskaber under regulerede former får adgang til at udbyde spil på det svenske marked.
Dermed kan Sverige blive det første land i Norden, som opgiver spillemonopolet, der er under heftigt pres fra såvel EU-Kommissionen som spillernes tendens til at spille mere hyppigt hos private udenlandske spilleselskaber via internettet.
I valgkampen sagde tre ud af fire af partierne i den sejrende valgalliance, at de vil overveje en liberalisering af markedet under regulerede former. Sveriges kommende statsminister, Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna, forlangte i valgkampen en ’klimaændring fra konfrontation til dialog’ med de udenlandske spilleselskaber.
Idrætten ønsker garanti
Også i Sverige er idrætten finansieret af midler fra spillemonopolet, men Svenska Spel tabte terræn i sidste regnskabsår, hvilket betød 15 procent færre midler til Riksidrottsförbundet, svarende til 96 mio. svenske kroner. På internettet har Svenska Spel trods monopol på det svenske marked allerede i dag færre online-besøgende end såvel Expekt som Unibet.
Svensk idræt forsøgte i valgkampen at lokke partierne til at garantere en fastfrysning af Riksidrottsförbundets årlige tildeling i størrelsesordenen 1,5 mia. kr. uanset monopolets resultat – et ønske, som den borgerlige alliance i valgkampen lovede at indfri.
På den baggrund har Riksidrottsförbundets formand, Karen Mattsson, nu også forladt tidligere tiders kategoriske afvisning fra idrættens side af et liberaliseret spillemarked.
”Der skal tages vare på spillemarkedet. reglerne for spillemarkedet fungerer ikke. Vi har allerede en række udenlandske selskaber på internettet. Det er et utrolig svært spørgsmål, og det gælder at finde den rette tilgang til problemet,” sagde Karen Mattsson den 18. september til nyhedsagenturet TT.