Sponsorater i fortsat vækst
01.07.2006
Af Henrik H. BrandtFor første gang har det danske sponsormarked ifølge Dansk Oplagskontrols årlige reklameforbrugsundersøgelse rundet milliarden. Ifølge opgørelsen er sponsormarkedet vokset med 8,9 pct. i fjor til et samlet niveau på nu 1,060 mia. kr..
Tallet skal sættes i forhold til en samlet omsætning på 21,137 mia. kr. på annoncering og andre former for reklame. Sponsorering udgør altså ifølge Dansk Oplagskontrol fem pct. af det samlede annoncemarked mod tre pct. i 2000, og sponsorering er fortsat en mere brugt form for markedsføring end internetreklame, som er den hurtigst voksende reklameform.
Som det også vil fremgå af Idans netop udgivne rapport om dansk elitehåndbolds økonomi, er der ingen tvivl om, at de stærkt eksponerede topidrætsgrene som håndbold og fodbold sidder på en meget stor del af det opgjorte marked for sportssponsorering. Reklameforbrugsundersøgelsen tager næppe hensyn til de mange små sponsorer, som breddeidrætsklubber hiver i land hos den lokale købmand, og derfor er det reelle forbrug på sponsorering nok endnu større.
Sponsorinteresse for motion
Men selv om mange forbund og foreninger af traditionel idræt klager over manglende eksponering og dermed lavere kommercielle indtægter, behøver de ikke nødvendigvis være uden chance for at få fat i de attraktive sponsorkroner.
Det viser en anden frisk undersøgelse blandt sponsorbureauet Promovators såkaldte Beslutningstagerpanel bestående af repræsentanter for 80 virksomheder med et stort forbrug på annoncer og sponsorater. Ifølge Promovator og Børsens FødevareSundhedstillæg den 15. juni vil flere virksomheder i fremtiden bruge penge på at profilere sig på arrangementer inden for motions- og sundhedsområdet.
56 pct. af de adspurgte virksomheder planlægger at bruge penge på området i fremtiden mod 44 pct. i dag. Eksempelvis er Coca-Cola Norden blevet sponsor for Dansk Cyklist Forbund, Ota Solgryn sponsorerer Ekstra Bladets skolefodboldturnering, ’Havrefras’ markedsføres via Ecco Walkathlon, DHL er storsponsor for de kæmpestore motionsløb DHL Stafetten i flere større byer, mens Tulips ’Den grønne slagter’ er sponsor for otte af atletikklubbens Århus 1900’s årlige store motionsløb.
Årsagen til interessen er ikke alene traditionel markedsføring, men også ønsket om at aktivere egne medarbejdere og generelt signalere ansvar i sundheds- og fedmedebatten.
Måske vil det interessere forbund og klubber med overskydende kreativitet til produktudvikling, at mange af de adspurgte virksomheder i Promovators Beslutningstagerpanel direkte klager over et for dårligt udbud af attraktive arrangementer på motions- og sundhedsområdet.