OL-rapport overdriver fordele
22.06.2006
Af Søren BangEt OL i København kan blive en enestående folkefest, som samler det meste af befolkningen. Men prisen på festen bliver sandsynligvis højere end den, Rambøll Management når frem til i sin OL-rapport.
Det vurderer den norske økonom Harry Arne Solberg i en kritisk evaluering af den OL-rapport, som Rambøll Management har udarbejdet for Kulturministeriet.
Rambøll-rapporten, der blev offentliggjort den 6. marts, forsøger at beregne de samfundsøkonomiske konsekvenser af et dansk afholdt OL gennem en såkaldt cost benefit-analyse. Konklusionen er, at et dansk afholdt OL vil være en god forretning for landet målt i kroner og øre.
Det er det resultat, som Harry Arne Solberg nu sætter spørgsmålstegn ved:
"Rambøll-rapporten præsenterer et regnestykke, som fortæller, at et OL i København kan generere et samfundsøkonomisk overskud på 486 millioner kroner (neddiskonteret til 2005-værdi) og 3,7 milliarder kroner i nominelle priser. Selv om det understreges, at beregningerne er behæftet med usikkerhed, er beløbet alligevel blevet refereret som en ’sandhed’ og tillagt en vægt, som det ikke fortjener," skriver han i sin konklusion.
Læs hele artiklen i seneste nummer af nyhedsbrevet Overblik.
Læs mere
Harry Arne Solbergs cv
Rambøll Managements OL-rapport med bilag.
Bjarke Møllers kritik af rapporten, bragt i Politiken.
Jens Sejer Andersens (Play the Game) kommentar til rapporten.
Artikel om OL som mirakelkur for verdens storbyer samt artikel om OL 2020 - strategisk utopi? af Katrine Østergaard og Søren Møller Christensen, bragt i Information.
Team Danmarks notat om kategorisering af nationale idrætsanlæg i bilagsmaterialet fra bestyrelsesmøde den 6. december 2005.
Henrik H. Brandts artikel om kommercialiseringen af OL fra DOK's jubilæumsantologi 'Som ringe i vand'.