Rapport vurderer dansk OL-ansøgning
Opdateret den 7. marts kl. 11.50.
Kulturministeriet har offentliggjort sin eksterne konsulentrapport om fordele og ulemper ved en dansk OL-ansøgning. Og pilen peger opad i konsulentfirmaets konklusion, der anbefaler en OL-ansøgning med sigte på 2020, hvilket vil sige et færdigt bud afleveret til IOC allerede i 2013, mens en forhåndstilkendegivelse skal være klar i 2011.
Det vil være en god samfundsinvestering for Danmark at være vært for OL, lyder konklusionen i rapporten, der er udarbejdet af et konsulentteam anført af Rambøll Management.
Rapporten anslår, at de samfundsøkonomiske udgifter i såkaldt diskonteret nu-værdi ved et OL beløber sig til cirka 11,8 milliarder kroner. Det modsvares af indtægter på cirka 12,2 milliarder kroner. Altså samlet set et plus.
I beregningerne forudsættes dog, at der i København gennemføres en række investeringer uafhængigt af OL-projektet. Bl.a. i en havnetunnel og en multiarena med plads til mindst 12.000 tilskuere. Samtidig indgår mere uhåndgribelige gevinster som 'forbedret folkesundhed' i forudsætningerne.
Beregningerne forudsætter endvidere et salg af 4,9 millioner billetter à cirka 425 nutidskroner, hvilket ikke er urealistisk i betragtning af Københavns opland i en radius af 500 km og billetsalget ved tidligere lege.
De olympiske anlæg
I rapporten anbefaler Rambøll at opføre et midlertidigt OL-stadion ved Svanemøllen Kaserne med plads til 60.000 tilskuere, mens den olympiske landsby ifølge forslaget skal placeres på Refshaleøen i Københavns Havn og udstykkes til boliger efter - og eventuelt også før - selve legene.
Blandt de store permanente anlægsinvesteringer er blandt andet et nyt olympisk svømmestadion på Nordhavnen med plads til 12.000 tilskuere. En anden kostbar omgang er et anlæg til white water kano og kajak samt et tennisanlæg med en stor centre court. Også Parken er med i planerne som en dobbelt multiarena til nogle af de store boldspil.
Det internationale pressecenter forudsættes placeret i Bella Center, mens Rambøll foreslår en midlertidig bygning ved DR's nye hovedkvarter i Ørestad som pressecenter for de elektroniske medier.
Tidligst beslutning om tre år
Om Danmark skal byde på OL, afgøres tidligst om tre år, slår kulturminister Brian Mikkelsen fast. Han er dog forsigtigt positiv.
”Jeg synes, det er en spændende rapport, Rambøll har lavet. Vi skal især holde fast i, at vi grundlæggende er godt stillet i København med hensyn til faciliteter og infrastruktur. Det betyder, at vi i givet fald ikke vil skal foretage anlægsinvesteringer i samme størrelse som i Athen, hvor de både skulle anlægge en helt ny lufthavn og flere motorveje," siger Brian Mikkelsen.
"Jeg må dog tilføje, at jeg er overrasket over nogle af de beregninger og forudsætninger med hensyn til infrastruktur, som indgår i rapporten. Nogle af tallene virker lige vel optimistiske, og derfor vil vi nu kigge dem efter i sømmene. Jeg vil gerne understrege, at rapporten udelukkende er Rambølls bud på, hvordan økonomien kan skrues sammen.”
Når Brian Mikkelsen understreger, at raporten er Rambølls og ikke kulturministeriets, hænger det ikke mindst sammen med rapportens forudsætninger om store infrastruktur-investeringer i København.
Uden havnetunnel falder Rambølls bud på et olympisk stadion ved Svanemøllen Kaserne med midlertidig station ved Svanemøllen samt olympisk by til 17.000 atleter og ledere på Refshaleøen fra hinanden.
Der forestår et solidt stykke politisk og idrætspolitisk håndværk for blot at få stablet en dansk OL-ansøgning på benene - en kendsgerning, som da også belyses af, at Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard (S) kun yderst tøvende har givet sin tilslutning til at arbejde med et københavnsk OL-bud.
Handlingsplan på vej
Ministeren lovede på pressemødet mandag, at regeringen til sommer vil komme med en handlingsplan for at tiltrække store internationale idrætsbegivenheder. Succes eller fiasko på dette område er afgørende for mulighederne for senere at få en troværdig OL-ansøgning på benene.
I kikkerten er begivenheder som VM i bordtennis, landevejscykling og svømning allerede i 2010-2011, mens et succesrigt OL-bud på længere sigt også vil forudsætte succesrige kampagner for at trække begivenheder som eksempelvis EM i fodbold i 2016 og EM i atletik i 2018 til Danmark.
Team Danmark er umiddelbart mere direkte i sin opbakning til en dansk ansøgning, som man ser i forlængelse af ambitionen om at trække flere idrætsarrangementer til landet.
"Team Danmark bakker fuldt op om ambitionerne om at gøre Danmark til en magnet for store internationale idrætsbegivenheder. En helhjertet dansk satsning på dette område vil også betyde et sportsligt løft til dansk eliteidræt," hedder det i en pressemeddelelse fra organisationen.
Rambøll Management har lavet rapporten om mulighederne for at tiltrække OL i samarbejde med Rambøll Danmark, Rambøll Nyvig og TSE Consulting.