Blæst om Anti Doping Danmark
01.12.2005
Af Søren BangDer er uro i det danske antidopingmiljø, hvor institutionen Anti Doping Danmark nu angribes fra flere sider.
Tre kendte dopingforskere har foreslået, at der oprettes et nyt center for dopingforskning på Syddansk Universitet i Odense, som skal være helt uafhængigt af idrætslige interesser.
Bag forslaget står idrætsforskeren Verner Møller, den tidligere formand for Anti Doping Danmark, Bengt Saltin, og Rasmus Damsgaard, som også har været tilknyttet Anti Doping Danmark. Han kritiserer i Politiken Anti Doping Danmark skarpt.
”Det er en politisk styret organisation, som ikke følger med i den internationale forskning på området. Anti Doping Danmark mangler både ambitioner, visioner og professionalisme i sit arbejde,” siger han.
I en artikel i Ekstra Bladet kritiserer flere anonyme kilder i og omkring Anti Doping Danmark desuden sekretariatschefen, Finn Mikkelsen. Især kritiseres indsatsen på kommunikationsområdet.
Kritik af ledelse
Kritikken afvises af Anti Doping Danmarks formand, Michael Kjær, der i en pressemeddelelse fra den 23. november skriver, at den ’bygger på journalistiske fordrejninger af udsagn og giver anledning til misforståelser omkring kvaliteten af og tilliden til anti-doping arbejdet.’
Hvori fordrejningerne består, er ikke konkretiseret. Men Michael Kjær skriver blandt andet, at det er lykkedes ’Anti Doping Danmark at opbygge et samlet sekretariat i nye fysiske rammer med såvel oplysnings- som kontrolopgaver, og at få skabt en struktur hvor fag-kompetente arbejdsgrupper indenfor forskning, oplysning og kontrol er blevet etableret.’
Desuden afviser Finn Mikkelsen i Politiken, at Anti Doping Danmark kan udvide sit forskningsbudget på en million kroner om året med et samlet budget på knap 12 millioner kroner. Og forslaget om at lave et nyt, uafhængigt center for dopingforskning på Syddansk Universitet bliver af Michael Kjær benævnt som en underlig politisering.
I stedet ønsker Michael Kjær og Anti Doping Danmark ifølge Politiken at samle dopingforskningen i Skandinavien. Et forslag, som årligt vil indebære merudgifter på cirka otte-ti millioner kroner for Danmarks vedkommende. Projektet i Odense opererer med et budget på seks millioner kroner om året over fem år.