Slut med tv-monopol på fodbold
15.10.2005
Af Søren BangBSkyB’s 13 år lange monopol på live-transmissioner fra den engelske Premier League vil være historie, når en ny tv-aftale træder i kraft i 2007.
Efter krav fra EU har Premier League angiveligt accepteret, at flere tv-stationer skal dele rettighederne til verdens måske mest attraktive fodboldliga. Det står i kontrast til forholdene i bl.a. Danmark, hvor MTG har enerettighederne til direkte transmissioner fra Superligaen.
Vendepunktet i England kom, da EU-kommissionen og Premier League i går mødtes i Bruxelles som kulmination på en årelang strid, der i de senere uger er spidset til.
På mødet tilbød repræsentanter fra Premier League ifølge avisen The Guardian at sælge kampene i fem pakker a 28 kampe pr. sæson med den vigtige klausul, at ingen tv-station får lov til at købe mere end fire pakker.
Klausulen vil sikre, at BSkyB ikke løber med alle kampene, som det skete ved den seneste udbudsrunde i 2003. Her fik den Murdoch-ejede tv-station lov til at købe alle udbudte pakker for en samlet pris på 1,02 milliarder pund fordelt over tre år.
Kommissionen overvejer tilbud
Det seneste udspil er en klar indrømmelse til EU-kommissionen, som længe har kæmpet for at få brudt tv-monopolet i England med henvisning til, at det bl.a. er i seernes interesse.
Om indrømmelsen er stor nok, vil EU’s konkurrence-kommissær, Neelie Kroes, først tage stilling til senere på ugen.
Flere konkurrerende tv-stationer håber, at EU vil kræve op til halvdelen af kampene udbudt til en alternativ tv-station. F.eks. har de to tv-stationer ITV og NTL tilbudt sammen at overtage halvdelen af kampene for en pris, der svarer til halvdelen af værdien på den nugældende aftale.
Et så vidtgående opgør med monopolet afviser kommissionen dog, at man vil kræve. Men ender de nuværende forhandlinger uden resultat, forventes kommissionen at indlede en egentlig proces mod Premier League for brud på EU's konkurrencebestemmelser.
I alt har syv engelske tv-stationer udtrykt interesse for at købe en del af tv-rettighederne. Alligevel er der i engelsk topfodbold en frygt for, at tv-rettighederne mister værdi, hvis man ikke længere må indgå eksklusive tv-aftaler.