Flere små fitnesscentre har ikke råd til at indgå i antidopingsamarbejde
I løbet af 2021 havde 439 af landets 969 kommercielle fitnesscentre en samarbejdsaftale med Anti Doping Danmark. Foto: José Luis Pelaez/Getty Images
02.06.2022
Af Cecilie Hedegaard BakNogen forbinder måske Anti Doping Danmark (ADD) med dopingkontrol af eliteatleter til store stævner. Men faktisk er det kun en del af organisationens arbejde, for ADD bruger også en stor del af deres ressourcer på at forebygge brugen af fitnessdoping i landets fitnesscentre.
I løbet af 2021 havde 439 af landets 969 kommercielle fitnesscentre en samarbejdsaftale med ADD, der blandt andet består i, at ADD og deres fitnesskonsulenter besøger og er synlige i centrene, har dialog med personalet og medlemmerne og desuden udfører dopingkontrol, når de vurderer, at det er relevant. Formålet er at fjerne eventuelle usunde og uhensigtsmæssige rollemodeller fra fitnesscentrene, hvor blandt andet unge mennesker i en tidligere og tidligere alder har deres gang.
ADD har sat det opsøgende arbejde på pause
ADD vil gerne have aftaler med flere kommercielle fitnesscentre, men det arbejde er blevet alvorligt udfordret af de mange nedlukninger og genåbninger af fitnesscentrene i perioden med corona. Af ADD’s årsrapport 2021 fremgår det, at fitnesscentrene under og efter coronakrisen har været så økonomisk pressede, at nye centre ikke har kunnet indgå en samarbejdsaftale, der på nuværende tidspunkt koster 3.500 kroner årligt.
”Af samme årsag har vi vurderet, at den opsøgende indsats skal prioriteres på et senere tidspunkt, når fitnesscentrenes økonomi har normaliseret sig efter COVID-19-pandemien,” skriver ADD i årsrapporten.
Nu skriver vi 2022, og for de flestes vedkommende er coronakrisen mere eller mindre fortid. Men i fitnessbranchen spøger den stadig, og de mange restriktioner og nedlukninger i løbet af de seneste to år har haft og har stadig store økonomiske konsekvenser.
”I starten af 2022 genoptog vi den opsøgende indsats, men der er ingen tvivl om, at de centre, vi har rettet vores opsøgende indsats mod, fortsat er pressede på økonomien. En række store kæder som Fitness World, SATS og Fit & Sund har et samarbejde med os, mens en betydelig del af de centre, som ikke samarbejder med os, er små enkeltmandsejede centre,” forklarer Kasper Skat Lundgaard Krøll, der er forebyggelseskonsulent i ADD.
”Deres økonomi er mere sårbar, og derfor er de fortsat mærkede efter coronakrisen. For eksempel har vi talt med centre, der er gået konkurs, mens vi har haft dialog. Derfor har vi lagt ro på den opsøgende indsats nogle måneder endnu. De ressourcer bruger vi så i stedet på at komme mere i de centre, som i forvejen samarbejder med os,” siger han.
Mere end halvdelen af ADD’s dopingprøver bonner ud
ADD besøgte kommercielle fitnesscentre mere end 1.000 gange i 2021 og tog i 118 tilfælde fitnessmedlemmer ud til dopingkontrol. I 53 pct. af tilfældene førte kontrollen til en udelukkelse i to år – enten på grund af en positiv dopingprøve, eller fordi personerne har nægtet at deltage i dopingkontrollen, hvilket giver samme sanktion.
Ifølge årsrapporten har 33 pct. af de indkaldte medlemmer i de kommercielle fitnesscentre undladt at medvirke til dopingkontrollen, hvilket er på niveau med både 2020 og 2019. Ifølge ADD skyldes det, at det i fitnesskredse efterhånden er et velkendt faktum, at de forbudte stoffer i kroppen bliver sporet i ADD’s dopingkontrol, og at medlemmerne derfor i stedet har indrømmet deres brug af forbudte stoffer i stedet for at lade sig teste.
Uanset om medlemmerne bliver testet positiv for forbudte stoffer eller undlader at lade sig teste betyder det dog to års udelukkelse fra både at træne i det pågældende fitnesscenter eller -kæde, som samarbejder med ADD, eller at deltage i motions- og fitnessaktiviteter eller konkurrencer under DIF, DGI og Firmaidrætten. Derudover er der forbud mod at arbejde både lønnet og frivilligt i foreninger eller selvejende institutioner under Firmaidrætten, DGI og DIF. Hvis man bliver opdaget i at overtræde sanktioner, starter sanktionsperioden forfra.
Udover de kommercielle fitnesscentre samarbejder ADD også med de foreningsbaserede fitnesscentre i DIF, DGI og Firmaidrætten, der automatisk er underlagt et samarbejde. Der udføres dog væsentlig færre besøg i denne type af centre, da ADD har erfaring med, at der i mindre grad er fokus på muskelopbyggende træning i dette regi.