WADA’s nye etiske udvalg får en dansker som formand
Mette Hartlev, der er tidligere formand for Anti Doping Danmark, bliver ny formand for WADA's nye etiske udvalg. Foto: Rapid Eye/Getty Images
30.05.2022
Af Cecilie Hedegaard BakSidste år offentliggjorde det internationale antidoping-agentur, WADA, et nyt etisk kodeks, som alle i og omkring WADA skal leve op til. For at sikre, at det sker, har WADA’s såkaldte Foundation Board udpeget medlemmer til et nyt uafhængigt etisk udvalg, ’Independent Ethics Board’, som får en dansker i spidsen.
Mette Hartlev, der er professor i sundhedsjura ved Københavns Universitet og tidligere formand for Anti Doping Danmark, bliver formand for det uafhængige etiske udvalg.
”Jeg er stolt af den tillid, som WADA med udpegningen har vist mig. Der ligger en stor opgave i at omsætte WADA’s etiske kodeks til en praksis i organisationen og derigennem understøtte arbejdet med kodekset. Sammen med de øvrige medlemmer ser jeg frem til at få sat rammerne og organiseret udvalgets arbejde, så indholdet af det etiske kodeks snarest kan blive implementeret og synliggjort og derigennem skabe en øget tillid til antidopingarbejdet,” siger Mette Hartlev i en artikel på Anti Doping Danmarks hjemmeside.
I Play the Game, der er et initiativ under Idrættens Analyseinstitut, og som arbejder for at fremme demokrati, åbenhed og ytringsfrihed i international idræt, glæder man sig over, at det er en dansker, der kommer til at sidde for bordenden.
”Det er absolut glædeligt, at WADA vælger en person, som har forståelse for de demokratiske værdier i idrætten. Nu bliver det Mette Hartlevs opgave at sørge for, at udvalget kommer godt fra start og får sat et reelt præg på WADA’s arbejde,” siger Jens Sejer Andersen, der er international chef i Play the Game.
Jens Sejer Andersen understreger samtidig, at det ikke bliver nogen nem opgave.
”Som vi har set i de sidste fem-seks år, er der storpolitik i det meste, som WADA foretager sig. Heldigvis har Mette Hartlev en solid, faglig ballast, juridisk ekspertise og ikke mindst indsigt i antidoping-arbejdet, og nok så vigtigt er hun ikke fedtet ind i alle mulige særinteresser, der kan påvirke hendes dømmekraft,” siger han.
Det nye udvalg har fået mandat til at handle uafhængigt
Udvalget er blandt andet oprettet i kølvandet på den russiske dopingskandale, som afdækkede en række interessekonflikter i antidoping-samarbejdet – blandt andet i forhold til, i hvilket omfang russiske atleter skulle udelukkes fra at deltage i internationale konkurrencer.
”WADA’s omdømme fik i den forbindelse nogle skrammer, fordi de i stigende grad blev anset for at bøje sig for pres fra den internationale olympiske komité, IOC,” siger Jens Sejer Andersen.
I det nye kodeks står der således som noget af det første, at WADA skal undgå upassende interessekonflikter, der kan underminere WADA’s uafhængige og objektive dømmekraft.
”Det er fromme ønsker, men nu bliver der så en vagthund, der kan holde øje med dem. I forhold til den tidligere etiske rådgivningsgruppe, som kun kunne gå ind i enkeltsager, hvis WADA’s hovedkontor bad om det, så har det nye udvalg fået en reel uafhængighed og mulighed for både at behandle sager udefra og selv tage sager op, hvis medlemmer af WADA’s politiske eller administrative led opfører sig i strid med de etiske retningslinjer,” siger Jens Sejer Andersen.
På den måde har det nye udvalg en armslængde til organisationens ledelse, og de får ansat deres egen etiske embedsmand. Ifølge Jens Sejer Andersen er spørgsmålet nu, om det nye udvalg og den ene ansatte har ressourcer til at udføre den efterforskning, som de har mandat til.
”Det kan hurtigt blive en meget krævende opgave at læse hundredvis af mails igennem i en sag eller at lave vidneafhøringer. Men intentionen er hvert fald klar, og det er bestemt et fremskridt i forhold til WADA’s tidligere etiske komité, der ikke havde et reelt mandat,” siger Jens Sejer Andersen.