Facilitetsdatabasen får et markant løft og skal være mere brugervenlig
Af Facilitetsdatabasen fremgår det blandt andet, at der er 195 golfanlæg i Danmark med i alt 3.622 huller. Foto: ClarkandCompany/Getty Images
04.02.2022
Af redaktionenHvor ligger der tennishaller i hovedstadsområdet? Hvilke kommuner har den bedste dækning af fodboldbaner, og hvor mange privatejede fitnesscentre er der på landsplan? Det er spørgsmål, Facilitetsdatabasen kan give svar på.
Siden 2014 er næsten 12.000 faciliteter blevet registreret i Facilitetsdatabasen, som er Danmarks mest omfattende database over landets idrætsfaciliteter og rummer oplysninger om i alt 21 forskellige kategorier fra svømmeanlæg, fitnesscentre og badmintonhaller til mountainbikespor, vandsportskabelbaner og skatefaciliteter.
Det er Lokale og Anlægsfonden (LOA) og Idrættens Analyseinstitut (Idan), der står bag databasen, og de to partnere forlænger nu samarbejdet med fire år og afsætter et beløb på 2,2 millioner kroner til projektet.
Facilitetsdatabasen skal være mere brugervenlig
Udover at sikre driften af databasen i perioden 2022-2025 vil Idan og LOA også udvikle Facilitetsdatabasen på flere områder.
Over de næste fire år skal databasen opdateres med tre nye facilitetskategorier, der blandt andet tager hensyn til nye trends inden for aktiviteter og befolkningens behov. Databasen bliver også opdateret med data om faciliteter på Færøerne og Grønland, efter at Idan og LOA har kortlagt motions- og fritidsvanerne begge steder.
Idan og LOA vil også have større fokus på at få de mange data i databasen gjort mere anvendelige ved blandt andet at gøre facilitetsdatabasens platform mere brugervenlig og samle en bredere palet af viden på facilitetsområdet på platformens hjemmeside.
Endelig vil Idan og LOA aktivt bruge databasen til at lave og formidle analyser, som kan bidrage til aktuelle diskussioner om idrætsfaciliteter eller komme med input til for eksempel kommunalvalg.
For Jon Gerner, der er direktør i Lokale og Anlægsfonden, er det vigtigt, at Facilitetsdatabasen fungerer som et redskab, der kan give kommuner, foreninger og andre, der arbejder med faciliteter et overblik over fritidsfaciliteterne i Danmark. Det kan styrke videns- og beslutningsgrundlaget, når de arbejder med at udvikle faciliteter til befolkningen, mener han:
”Med de nye tiltag vil vi samtidig arbejde for at udbrede brugbarheden af facilitetsdata, så de kommer ud at leve og kan bruges til planlægning af fritidsbyggeri over hele Danmark,” siger Jon Gerner.
Troels Rasmussen, direktør for Idrættens Analyseinstitut, glæder sig også til at komme i gang med at udbygge og synliggøre indholdet i Facilitetsdatabasen.
”Idrættens faciliteter er en central ramme om rigtig mange danskeres fritidsaktiviteter, og det er vigtigt fortsat at skabe overblik over og producere viden om faciliteterne. Dette partnerskab med LOA ligger i direkte forlængelse af vores ambition om at bringe viden og data endnu bedre i spil,” siger han.