Forskningsprojekt skal afdække negative sundhedseffekter af motionsdoping
Sidst der blev lavet en kortlægning af omfanget af brugen af anabole steroider, svarede 45.000 danskere, at de havde prøvet kræfter med anabole steroider. Nu skal projektet ’The Fitness Doping study’ observere de langsigtede negative sundhedseffekter hos 2.000 brugere af anabole steroider i en periode på 10-15 år. Foto: Getty Images
28.01.2021
Af Cecilie Hedegaard BakHvad gør man, hvis man higer efter ’den perfekte krop’, men ikke synes, det går hurtigt nok i træningscentret? Nogle vælger den nemme, men ikke ufarlige løsning – anabole steroider – der kan indtages i form af piller, indsprøjtninger, cremer eller plastre, og som i daglig tale kaldes doping.
Helt præcist hvor farligt det er at prøve kræfter med anabole steroider, skal nu undersøges af forskere fra Rigshospitalet, Odense Universitetshospital og Bispebjerg Hospital, der har fået bevilget 10 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden. Projektet ’The Fitness Doping study’ skal observere de langsigtede negative sundhedseffekter hos 2.000 brugere af anabole steroider i en periode på 10-15 år.
Sidst der blev lavet en kortlægning af omfanget af brugen af anabole steroider, svarede 45.000 danskere, at de havde prøvet kræfter med det kunstigt fremstillede stof. Men ifølge flere eksperter er tallet med stor sandsynlighed langt højere i dag, og Caroline Kistorp, der er professor ved Københavns Universitet og overlæge ved Medicinsk Endokrinologisk Klinik på Rigshospitalet, kalder det et folkesundhedsproblem.
”I vores afdeling oplever vi, at flere og flere bliver henvist med følgevirkninger, og det er mennesker fra stort set alle samfundslag. Desværre ser vi også, at flere og flere kvinder er begyndt. Der er et øget pres på både mænd og kvinder for at have 'den perfekte krop'. For mange unge handler det ikke nødvendigvis om at blive store og ligne bodybuildere, men om at få en veltrænet krop eller en sixpack,” siger hun i en pressemeddelelse.
Der er både fysiske og psykiske bivirkninger ved anabole steroider
Lægerne har allerede kendskab til nogle af de bivirkninger, der kan være forbundet med at tage anabole steroider, selv efter at misbruget er stoppet. Udover fysiske bivirkninger som nedsat fertilitet og øget risiko for blodpropper, så kan bivirkninger også være af psykisk karakter såsom depression.
”Som hormonlæge ser jeg mange mænd i 30-årsalderen, som skal til at stifte familie og oplever problemer, fordi de er sterile, også efter de har taget anabolske steroider. Når de så prøver at stoppe, oplever en del af dem psykiske bivirkninger, som gør det svært at holde op,” siger Caroline Kistorp i pressemeddelelsen.
Ifølge Caroline Kistorp viser forskningen desuden, at cirka 30-35 pct. af alle mænd ender med at udvikle en kronisk afhængighed på grund af de symptomer, der kan være ved at stoppe med at tage steroiderne. Formålet med forskningen er derfor både at kortlægge de alvorlige konsekvenser ved at tage anabole steroider, men samtidig at udbrede kendskabet til dem, så det kan afholde andre fra at bruge dem.
Der er brug for en koordineret behandling
En del af projektet går også på at undersøge behandlingsmulighederne ved nedsat fertilitet. En af de behandlingsformer, der kommer under lup, er en, hvor man forsøger at kickstarte hormonproduktionen hos de mænd, hvor den naturlige produktion er gået i stå på grund af misbruget med anabole steroider.
Hos Anti Doping Danmark (ADD) glæder man sig over projektet. Ifølge Malene Radmer Johannisson, der er seniorkonsulent i ADD, er der nemlig behov for en fagligt funderet og koordineret indsats, når det gælder behandling af følgevirkningerne, som mange brugere af anabole steroider kan opleve.
”Det er vigtigt at få viden om, hvordan vi sikrer den bedste behandling af denne gruppe. Af hensyn til den enkelte bruger med følgevirkningerne, men også for at sikre, at læger føler sig klædt på til at vide, hvordan de bedst griber behandlingen af denne særlige patientgruppe an,” siger Malene Radmer Johannisson i en artikel på ADD’s hjemmeside.