Nyt lovforslag skal forhindre krænkelser af eliteatleter
I april 2019 løb DR-dokumentaren 'Svømmestjerner - under overfladen' over skærmen. Det blev startskuddet på den såkaldte svømmesag, hvor det kom frem i lyset, at offentlige vejninger og kontroversielle træningsmetoder i en tiårig periode havde fundet sted i svømmeunionen.
I februar måned offentliggjorde Kammeradvokaten så rapporten 'Undersøgelsen af forholdene for elitesvømmere i Dansk Svømmeunion', hvor både Dansk Svømmeunion og Team Danmark fik kritik. Det resulterede blandt andet i, at den daværende direktør for svømmeunionen, Pia Holmen Christensen, mistede sit job.
I en pressemeddelelse fra Kulturministeriet meddeler kulturminister Joy Mogensen, at regeringen som konsekvens af ’svømmesagen’ har sendt et lovforslag til høring, der fremover skal sikre atleterne trygge rammer og styrke deres stemme.
I lovforslaget foreslås det blandt andet, at det skrives direkte ind i loven, at Teams Danmark har pligt til at føre tilsyn med, at specialforbund og andre samarbejdspartnere overholder Team Danmarks regler og retningslinjer. Det foreslås desuden, at Team Danmark skal etablere en uafhængig instans som atleter, trænere og andre kan henvende sig til, hvis de oplever uacceptabel adfærd i træningsmiljøerne. Denne uafhængige instans skal desuden referere direkte til Team Danmarks bestyrelse.
"Krænkelser og mistrivsel hører slet ikke hjemme i dansk elitesport. Der er ingen tvivl om, at det er benhårdt at dyrke idræt på eliteniveau, men det skal ske på en ansvarlig måde, hvor der også er fokus på atleternes trivsel. Med de foreslåede ændringer af eliteidrætsloven, er det mit håb, at der fremover vil blive grebet langt hurtigere ind, hvis der opstår sager om grænseoverskridende træneradfærd eller lignende," siger kulturminister Joy Mogensen.
Ændringer i sammensætningen af Team Danmarks bestyrelse
Lovforslaget foreslår også ændringer i den måde, som Team Danmarks bestyrelse er sammensat på.
I 2016 blev den daværende direktør for Dansk Svømmeunion, Pia Holmen Christensen, udpeget til at indgå i Team Danmarks bestyrelse, men det vil ikke være muligt fremover. I det nye lovforslag vil man fremme integriteten i dansk idræt ved at forhindre, at medlemmer af Team Danmarks bestyrelse ikke samtidig må være ansat i Danmarks Idrætsforbund (DIF) eller specialforbund under DIF eller være medlem af bestyrelsen i et specialforbund under DIF.
Atleternes interesser skal også være bedre repræsenterede i Team Danmarks bestyrelse, mener regeringen. Ifølge lovforslaget skal mindst to af de otte medlemmer være nuværende eller tidligere eliteidrætsudøvere og/eller eliteidrætstrænere, hvilket fremgår af Team Danmarks vedtægter i dag og lovens forarbejder. Som noget nyt tilføjes desuden, at det også kan være en person med særlig indsigt i eliteatleters forhold, som ikke nødvendigvis selv er eller har været udøver eller træner på eliteniveau
Lovforslaget skal efter planen fremsættes i Folketinget i efteråret 2020 med henblik på, at loven kan træde i kraft fra januar 2021.
Læs mere
Læs Kammeradvokatens rapport 'Undersøgelsen af forholdene for elitesvømmere i Dansk Svømmeunion'