Bevægelseshold i aftenskolerne boomer trods stor konkurrence
’Yoga for begyndere’, ’Mave/balle/lår’ og ’Cross Dance’. Mulighederne for at dyrke motion på landets aftenskoler er mange. En undersøgelse lavet af Videncenter for Folkeoplysning (Vifo) viser, at det største fag i aftenskolerne er ’bevægelse’. Og ikke nok med, at det er den største faggruppe, så er antallet af netop bevægelseshold steget kraftigt i perioden fra 2007-2017. Faktisk er det inden for denne gruppe, at der er sket den største stigning i antallet af kurser.
På de 28 aftenskoler, som har deltaget i undersøgelsen, er antallet af bevægelseshold steget fra 444 i sæsonen 2007/2008 til 1.319 i sæsonen 2016/2017. Men stigningen er ikke overraskende, mener centerleder i Vifo, Henriette Bjerrum:
”Udviklingen stemmer fint overens med de tendenser, vi så i den landsdækkende undersøgelse ’Aftenskolerne – hvordan har de det’, hvor 46 pct. af de flerfaglige aftenskoler angiver, at bevægelsesfagene er deres største fag,” siger hun.
Desuden følger det den udvikling, som ses i Danskernes motions- og sportsvaner, hvor andelen af voksne danskere, der dyrker sport og motion i deres fritid, generelt er steget i perioden 2007-2016.
Det er ydermere interessant, at ikke kun antallet af bevægelseshold er steget, men at bevægelsesholdene også udgør en større og større andel af det samlede kursusudbud i aftenskolerne. Mens aerobic, zumba og lignende bevægelseshold udgjorde 30 pct. af det samlede udbud for de 28 aftenskoler i 2007/2008, så er det tal steget til 42 pct. i 2016/2017. Det kunne altså tyde på, at bevægelsesfagene spiller en helt central rolle for aftenskolernes aktivitetsniveau – også på landsplan.
Stor konkurrence på bevægelsesområdet
Aftenskolerne er som bekendt ikke de eneste udbydere af motions- og bevægelseshold. Idrætsforeninger og fitnesscentre er store spillere på markedet, og eksempelvis er antallet af fitnesscentre steget fra 330 i 2006 til over 880 i 2018. Det ser dog ikke ud til at spille den helt store rolle i forhold til aftenskolernes udbud. Og selvom 43 pct. af aftenskolerne tilbage i 2018 vurderede, at de har svært eller meget svært ved at konkurrere med andre udbydere, så ser det altså ikke ud til at afspejle sig i denne undersøgelse, hvor bevægelsesfagene i den grad vækster.
”Konklusionen må være, at de fag, der vokser mest, ikke nødvendigvis er de fag, hvor aftenskolerne har markedet for sig selv,” understreger Henriette Bjerrum og forsætter:
”Udviklingen er interessant både i forhold til et historisk perspektiv, men også i forhold til aftenskolernes gennemslagskraft og muligheder. Vi har i en tidligere undersøgelse fra Vordingborg Kommune set, at næsten hver tredje af de kursister, der gik til bevægelsesfag i aftenskolerne, ikke dyrkede bevægelse andre steder. Så noget tyder på, at aftenskolerne kan noget helt særligt på bevægelsesområdet – selv på et konkurrencepræget marked.”
Ifølge hende kan noget af forklaringen være, at aftenskolerne i højere grad har mulighed for at udbyde hold til særlige målgrupper, eksempelvis handicaphold, hvor kursister med funktionsnedsættelse i forhold til faget kan tilbydes undervisning på mindre hold.
Læs mere
Download rapporten 'Udviklingsspor i aftenskolernes fagudbud'
Læs også andre artikler om undersøgelsen: