Idan undersøger events som motor for rekruttering
Idan undersøger, hvordan det kommende dansk-arrangerede VM i stand-up paddle kan få flere danskere ud på brættet. Foto: Kristian Rønn Lauritsen/DSRF
08.05.2017
Af Rasmus K. StormStand-up paddle (SUP) og paddleboarding har over de senere år været i vækst i Danmark, og sportens indtog i Danmark vil opleve en foreløbig kulmination, når Dansk Surf & Rafting Forbund (DSRF) til september er vært for det internationale forbund, ISA’s verdensmesterskab i SUP og paddleboarding i samarbejde med Friends of Cold Hawaii og Copenhagen Watersports.
Men hvordan og i hvilken grad kan VM, som afholdes i Thy og København, fastholde og øge opmærksomheden om SUP og paddleboarding herhjemme? Det er det centrale spørgsmål i et nyt interventionsstudie, som Idan vil gennemføre rundt om mesterskabet.
Erfaringer med at bruge sportsevents til at styrke udbredelsen og deltagelsen i konkrete sportsgrene er blandede, men DRSF ønsker at eksperimentere med og gennemtænke aktiviteter før, under og efter eventen. De skal medvirke til at indfri det potentiale, der måtte være for at rekruttere flere deltagere til SUP og paddleboarding.
”Idan har de analyse- og forskningsmæssige kompetencer til at hjælpe os med at analysere og opsamle erfaringerne bagefter,” siger formand for DRSF, Jakob Færch. ”Idan skal komme med forskningsbaseret input til eventaktiviteterne og vurdere deres effekter,” siger han.
Analyse- og forskningsleder Rasmus K. Storm fra Idrættens Analyseinstitut peger på, at der er behov for mere systematisk at undersøge, hvordan man kan bruge store idræts- og sportsevents som løftestang til at skabe mere idrætsdeltagelse.
”Vi ved fra den eksisterende forskning, at det i bedste fald kun sker, hvis man aktivt arbejder for at udnytte den øgede opmærksom en sportsevent skaber for den pågældende disciplin. Vi skal prøve at finde nærmere ud af hvordan.”
Støtte fra Nordea-fonden og Wonderful Copenhagen
Projektet er støttet af Nordea-fonden og Wonderful Copenhagen, som håber, at evalueringen kan hjælpe med at skabe endnu bedre events med mere aktivitet og bevægelse.
”Når vi er værter for store events er det vigtigt for os at måle dem på en række parametre, så vi kan danne os et billede af effekterne af en given event. Det kunne være antal overnatninger og international medieomtale, men i stigende grad også de tilrejsendes øvrige brug af byen, når de er her. Men det er også vigtigt at blive klogere på, om den øgede opmærksomhed omkring eventen skaber mere aktiv deltagelse i idrætsgrenen. Det er alt sammen viden, der kan påvirke vores arbejde med fremtidige events,” siger Lars Vallentin Christensen, der er chef for Wonderful Copenhagens arbejde med sportsevents.
Nordea-fonden arbejder for at fremme ’gode liv’ inden for sundhed, motion, natur og kultur, og ambitionen om at aktivere flere danskere på vandet er blandt årsagerne til, at Nordea-fonden har valgt at støtte studiet:
”SUP er en ny motionsform i vanvittig vækst, og VM i stand-up paddle er en oplagt lejlighed til at inspirere og invitere flere danskerne til selv at komme med ud og motionere på vandet,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.
Idans bidrag
Konkret vil Idan producere to delnotater, der kan bruges som inspiration til kommende eventarrangører, der vil forsøge at bruge den øgede opmærksomhed omkring eventen til at skabe mere aktiv deltagelse i de pågældende idrætsgrene.
Det første notat skal give input til, hvordan konkrete aktiviteter og sidevents i forbindelse med ’2017 ISA World Stand Up Paddle & Paddleboarding Championship’ kan bidrage til at få flere ud på vandet. Det vil bygge på et litteraturstudie af eksisterende forskning på området samt workshops med input fra Idan og eventarrangører.
Det andet delnotat evaluerer de aktiviteter, der blev gennemført i forbindelse med eventen. Notatet vil vurdere effekterne af de indsatser, der blev igangsat, og bl.a. diskutere, i hvilken udstrækning initiativerne har øget deltagelsen i DRSF’s aktiviteter.
Mere information
For mere information om projektet, kontakt:
Projektleder hos Idan, analyse- og forskningsleder Rasmus K. Storm
+45 2921 0974, rasmus.storm@idan.dk
Leder af projektet hos DRSF, formand Jakob Færch
+45 2869 4774 jakfaerch@gmail.com