Danske børn og unge er ikke så aktive
Danske børn og unge bevæger sig ikke nok i hverdagen. Det viser en omfattende international undersøgelse af fysisk aktivitet hos børn og unge i 38 lande på seks kontinenter.
Trods flotte karakterer på en række af rapportens ni indikatorer får Danmark karakteren D+ på en skala fra A til F. Danske børn og unge må dermed se sig slået af samme grupper fra lande som Slovenien (A-), New Zealand (B-) og Zimbabwe (C+).
Mindre end en femtedel af de danske 11-15-årige opfylder de nationale anbefalinger om 60 minutters fysisk aktivitet om dagen. En del af forklaringen er et højt niveau af stilsiddende aktivitet i fritiden.
Når de danske børn er aktive, sker det til gengæld meget ofte på organiseret vis i en forening. Mere end 80 procent af 7-15-årige deltager jævnligt i organiseret idræt.
Resultaterne stammer fra undersøgelsen Global Matrix 2.0, som netværket Active Healthy Kids Global Alliance står bag. Det repræsenterer forskningsinstitutioner verden over.
Forskning- og Innovationscenter for Idræt, Bevægelse og Læring (FIIBL) på SDU er tovholdere på den danske indsats i projektet, og de danske resultater er indhentet i et samarbejde mellem UC Lillebælt, FIIBL, DGI, Danmarks Idrætsforbund, Dansk Skoleidræt, Region Syddanmark, VIA og Metropol.
Fremover vil undersøgelsen Global Matrix udkomme med to-tre års mellemrum og følge op på tidligere resultater. Målet er at få flere lande med i samarbejdet.