Boldspil og fællesskab sætter fut i fysikken blandt ældre
For selv de ældste borgere kan det betale sig at mødes om at få lidt sved på panden, og holdbaserede boldspil i kommunale aktivitetscentre er et godt bud, hvis man vil bevare deres motivation for at bevæge sig.
Det viser et nyt studie fra Center for Holdspil og Sundhed ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, som har undersøgt, hvordan boldspilsbaserede holdspil indvirker på den fysiske funktion, selvoplevede livskvalitet og motivation for at fastholde træning blandt borgere i alderen 65-93 år.
Efter 12 uger oplevede de ældre en forbedring af både livskvaliteten og det fysiske funktionsniveau ved boldspilsbaserede holdspil. Samtidig oplevede de en særlig indre motivation ved at dyrke boldspil, og det kan danne grundlag for at implementere træningsformen i kommunale aktivitetscentre.
”Projektet har vist, at boldspilsbaserede holdspil er muligt selv for ældre borgere helt op til 93 år, hvis man tager højde for deltagernes fysiske formåen. Det giver meget spændende muligheder for udvikling af nye motionstilbud i kommunale ældrecentre,” siger professor fra Center for Holdspil og Sundhed Jens Bangsbo, som er ansvarlig for projektet i en pressemeddelelse.
Fællesskab og boldspil motiverer de ældre
Studiet var bygget op om, atde ældre deltagere alle var tilknyttet kommunale aktivitetscentre i København, hvor de blev fordelt tilfældigt mellem boldspilbaseret holdspil og en styrketræningsgruppe. En tredje gruppe fortsatte deres sædvanlige aktiviteter i deres respektive aktivitetscentre.
Både styrketrænings- og holdspilsgruppen havde forbedret deres fysiske funktionsniveau væsentligt efter 12 uger, og de oplevede samtidig en bedre trivsel, end dem der fortsatte med at dyrke deres sædvanlige aktiviteter. Men på baggrund en oplevelse af holdånd og fællesskab i boldspilsgruppen oplevede de ældre en særlig indre motivation ved denne form for træning.
”Der skabes en særlig holdånd og et fællesskab. Og lige præcis den indre motivation er meget vigtig for, om man nyder aktiviteten, samt om man fortsætter med aktiviteten på længere sigt,” siger Anne Nistrup, som er videnskabelig medarbejder hos Center for Holdspil og Sundhed.
Aktivitetscentrene i København har planer om, at de fremover vil gøre brug af boldspil, og flere medarbejde vil blive uddannet i arbejdet med at få flere borgere i gang med hold- og boldspil.
Resultaterne fra forskningsprojektet bliver publiceret i tidsskriftet ’Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports’.
Læs mere
Se også videointerview med en af deltagerne fra projektet