Ny regering vil styrke foreningslivet
Den nye trekløverregering lægger umiddelbart kun op til mindre justeringer i den tidligere regerings idræts- og folkeoplysningspolitik bedømt på det offentliggjorte regeringsgrundlag.
Sammenlignet med det forrige regeringsgrundlag bruger den nye regering dog mere plads på at beskrive, hvad den ser som civilsamfundets centrale rolle i Danmark. VLAK-regeringen fremhæver samtidig, at den vil understøtte det frie foreningsliv, folkeoplysningen og højskolerne som vigtige elementer i det danske samfund og demokrati.
”Foreningslivet skaber vigtige fællesskaber. Frivilligt engagement bidrager til den enkeltes livskvalitet og styrker sammenhængskraften i det danske samfund. Vi danskere mødes året rundt i de frivillige fællesskaber og knytter bånd til andre med en anden social og kulturel baggrund. Et levende civilsamfund skaber samhørighed og tillid og er med til at gøre os stærkere,” hedder det i regeringsgrundlaget, som fortsætter:
”Regeringen støtter initiativer, herunder friluftsliv og foreninger, der er med til at skabe sammenhængskraft i Danmark. Der skal derfor være gode udviklingsmuligheder for det frivillige og folkelige foreningsarbejde.”
De konkrete forslag
Mere konkret bebuder regeringen, at man vil ændre fordelingen af de såkaldte udlodningsmidler fra lotto- og lotterispil med en målsætning om ”at styrke det frie foreningsliv”. Det ligger i forlængelse af bestræbelserne hos den forrige regering, som var langt i forhandlingerne med Folketingets partier om en ny finansieringsmodel, der bl.a. skulle kompensere de store idrætsorganisationer, Dansk Ungdoms Fællesråd og Danske Handicaporganisationer for et fald i Danske Spils overskud.
Samtidig deler den nye regering på linje med den forrige DIF og DGI’s målsætning om, at 50 pct. af danskerne være medlem af en idrætsforening, og 75 pct. af befolkningen være idrætsaktive i 2025. Herudover betoner regeringen, at den vil gøre en særlig indsats for at bekæmpe doping og matchfixing både i Danmark og internationalt, ligesom regeringen har indskrevet en ambition om at tiltrække store internationale sportsbegivenheder til Danmark.
Endelig skal danske medaljevindere ved OL og Handicap-OL fremover fritages fra at betale skat af deres Team Danmark-bonus, ligesom regeringen vil liberalisere spil på hestevæddeløb.
Mette Bock bliver ny kulturminister
Med regeringsomdannelsen får idrætten og folkeoplysningen samtidig ny minister, da Mette Bock fra Liberal Alliance afløser Bertel Haarder som kulturminister.
Mette Bock er 59 år og blev i 2011 valgt til Folketinget. Hun har en fortid som bl.a. direktør for Muskelsvindfonden, journalist på Jyllands-Posten, chefredaktør på JydskeVestkysten, prorektor på Aarhus Universitet og programdirektør i DR.
Hun har på forenings- og folkeoplysningsområdet bl.a. været medlem af Testrup Højskoles bestyrelse, ligesom hun er formand for Grundtvig Centret ved Aarhus Universitet og Grænseforeningen.