DM i foreningsudvikling sætter positive spor i foreningerne
Hvordan arbejder foreninger med foreningsudvikling? Hvad virker fremmende og hæmmende for udviklingen? Hvilke ændringer sker der i foreningerne, og hvordan arbejder de med at fastholde deres medlemmer og frivillige?
Det er hovedtemaerne i en ny rapport fra Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved Syddansk Universitet, som undersøger holdbarheden af de udviklingsinitiativer, foreningerne sætter i værk med den strategiske indsats i forbindelse med DGI’s ’DM i foreningsudvikling’ (DMIF) som case-eksempel på foreningsudvikling.
Rapporten konkluderer, at foreningerne oplever effekt af initiativet, og mere end fire ud af fem foreninger angiver, at de stadig arbejder aktivt med at udvikle deres forening tre til fire år efter, at de har deltaget i DMIF. Kendetegnene for foreningerne er, at lysten til at udvikle fortsætter, fordi de i løbet af deres arbejde med at udvikle foreningen får succes, hvilket resulterer i det, foreningerne beskriver som et ’udviklingsflow’.
To tredjedele af foreningslederne angiver også, at kvaliteten af udviklingsarbejdet er øget, og flere italesætter udvikling som en del af hverdagen i foreningslivet som følge af DMIF. Ifølge undersøgelsen resulterer arbejdet med udvikling i foreningerne også i en større tilfredshed, og omkring halvdelen af foreningerne oplever mere end ti procent vækst i antallet af medlemmer og frivillige efter deres deltagelse i DMIF.
Rapporten bygger på både kvantitative og kvalitative data, som følger op på udviklingen blandt de foreninger, der deltog i første og anden runde af DMIF i henholdsvis 2011-2012 og 2012-2013.
Foreningers egne initiativer er nøglen til succes
En væsentlig forklaring på DMIF’s succes er ifølge rapporten, at foreningsudviklingen foregår i foreningernes egen hverdag, og de står dermed selv i spidsen for forandringerne. Det betyder også, at der ikke er langt fra tanke til implementering, hvilket er vigtigt i arbejdet med forandringstiltag.
Rapporten præsenterer desuden fire kendetegn, der er karakteristisk for de foreninger, der er i udvikling. Disse er foreningernes 1) brug af involverende og udadrettet kommunikation, 2) arbejde med en fælles retning, 3) besiddelse af mod og 4) strategiske og proaktive arbejde.
DMIF er en strategisk indsats, som er iværksat af DGI, hvor foreninger fra hele landet inviteres til at deltage i et udviklingsforløb gennem ni måneder med fokus på foreningernes egne udfordringer og interesser.
Rapporten er udarbejdet af Karsten Elmose-Østerlund og Christian Røj Jørgensen.
Læs mere
Se den fulde rapport ’Undersøgelse af foreningsudvikling med DM i foreningsudvikling som case’