MoveJam: Studerende bag ny motionsapp
Idrættens Innovatører
MoveJam-teamet lancerede appen i Eventyrhaven i Odense den 27. august 2016.
19.09.2016
Af Martin HedalFaget 'Idræt og design' blev springbrættet til udviklingen af en ny motionsapp for Marie Messell, Laura Poulsen, Christina Meisner Jørgensen og Mikkel Hviid, der alle læser på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet i Odense.
De tog bl.a. udgangspunkt i, at mange unge har svært ved at navigere rundt i udbuddet af idræts- og motionstilbud, når de flytter til en ny by for at starte på en videregående uddannelse. De nye studerende vil gerne være aktive sammen med andre, men er ikke klar til at melde sig i en forening.
”På MoveJam kan du oprette og tilmelde dig aktiviteter. Du vælger en by, og så kan du se aktiviteterne efter, hvad der kommer først. Hvis du for eksempel er en selvorganiseret gruppe, der spiller basket, eller gerne vil have en at løbe med – så kan du sige ”kom og vær med”. Det er ret simpelt, og vi har bevidst prøvet at holde det simpelt,” fortæller Marie Messell.
Støtte fra Odense Kommune
Som et studieprojekt var MoveJam i første omgang ikke tænkt som et permanent tilbud, men det blev hurtigt et iværksætterprojekt også uden for studietiden, da Odense Kommune gik ind og støttede udviklingen af MoveJam-appen med 100.000 kr. gennem kommunens Folkeoplysningspulje.
”Vores samarbejdspartner var Odense Kommune, da vi tænkte, at det kunne være relevant for dem. Da vi dykkede ned i deres fritidspolitik, fandt vi ud af, at de satser meget på selvorganiseret idræt, og det var lige præcis det, vi også ville. Så vi blev anbefalet at søge puljen, og en uge efter faget var slut, fik vi at vide, at vi havde fået pengene. Nå, men så kører vi videre,” forklarer Marie Messell.
MoveJam-projektet kører nu som en non-profit-virksomhed, og Marie Messell og resten af MoveJam-teamet ser gode muligheder i at udvide til andre større byer i Danmark, men også udlandet kunne blive aktuelt på sigt.
Fokus på innovation og iværksætteri
Institut for Idræt og Biomekanik har en studielinje dedikeret til innovation og entreprenørskab på bacheloruddannelsen og flere relaterede fag på kandidatniveau – bl.a. Idræt og design. Ud over konkrete produkter som MoveJam-appen er det særlige fokus på innovation og entreprenørskab ifølge MoveJam-teamet også med til at skabe nogle mere risikovillige studerende:
”Jeg havde ikke tænkt, at det der med iværksætteri nødvendigvis var noget for mig i starten, men det er virkelig vokset på én. Nu tænker man mere: Det gør vi da bare. Man er kommet ind i et miljø eller en kultur, hvor det er ok, hvis man fejler, for så prøver man da bare igen,” siger Christina Meisner Jørgensen. Mikkel Hviid supplerer:
”MoveJam er jo ikke helt vildt nytænkende, men det er en lettere måde at gøre tingene på, som forhåbentlig får nogle flere mennesker i bevægelse, og så håber jeg, at vi kan skabe værdi gennem det. Jeg tror på, at innovation generelt kan have en kæmpe betydning for idrætten, efterhånden som der kommer mere og mere fokus på det.”
Mere info
Artiklen om MoveJam er en del af Idan Forum-projektet ’Idrættens Innovatører’, der identificerer, analyserer og formidler historier om aktører, som nytænker idrætten. Læs mere om projektet.
MoveJam er i skrivende stund tilgængelig i Google Play og på vej ind i App Store. Besøg MoveJam på Facebook.