Antidoping-agenturer kræver vidtgående reformer
17 nationale antidoping-agenturer samlet til et topmøde i København kræver nu vidtgående reformer af det internationale antidoping-arbejde i kølvandet det seneste års store dopingskandaler, som de mener har kompromitteret hele den internationale indsats for at beskytte de rene udøvere.
Ifølge organisationerne stiller afsløringerne af bl.a. den udbredte statsstøttede doping i russisk idræt nu dopingbekæmpelsen ved en korsvej, og i en fælles erklæring fra mødet anbefaler de nationale antidoping-agenturer derfor vidtgående internationale reformer, der skal sikre en mere effektiv og uafhængig dopingbekæmpelse under det internationale antidoping-agentur, WADA.
Bl.a. foreslår organisationerne, at:
- WADA bliver styrket, så agenturet får bedre mulighed for at overvåge, om nationale antidoping-organisationer og lande efterlever det internationale antidoping-kodeks og UNESCO’s konvention mod doping i sport.
- Kodekset skal have klarere og mere vidtgående bestemmelser om aktører, der ikke opfylder kodeksets standarder og principper. Det gælder især de lande, der systematisk undergraver dopingbekæmpelsen. WADA skal have bedre muligheder for at sanktionere sådanne lande og organisationer.
- Antidoping-systemet med dopingkontrol og sanktioner skal være uafhængigt af idrættens internationale organisationer, herunder IOC og de internationale specialforbund. Idrætten skal dog fortsat være med til at udforme de overordnede regler og bidrage til bl.a. forebyggelse og informationsudveksling.
- Whistle-blowers som Yuliya and Vitaly Stepanov, der bidrog til afsløringen af Ruslands statsstøttede dopingsystem, skal nyde bedre beskyttelse og opbakning fra alle sider, herunder IOC og Rusland.
I erklæringen bakker de 17 nationale antidoping-agenturer samtidig op om, at Richard McLarens fortsatte undersøgelse af den statsstøttede dopingpraksis i Rusland bliver færdiggjort og fulgt op med passende sanktioner samt kompensation til dem, der er blevet ramt af dopingbrugen.
Anti Doping Danmark var vært for mødet i København. Bag erklæringen og dens forslag står antidoping-organisationerne i Australien, Canada, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Irland, Japan, New Zealand, Norge, Singapore, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Tyskland, USA og Østrig samt organisationen ’Institute of National Anti-Doping Organizations’.