Odense Sportscentrum: Professionel forening i stor offensiv
Idrættens Innovatører
De flestes opfattelse af en dansk idrætsforening vil blive udfordret, når man træder ind i Odense Sportscentrums nye lokaler et par km fra Odense Banegård. 5.000 kvadratmeter, store glasfacader, integreret fitnesscenter, en velkomstskranke og en række forskellige typer lokaler danner rammen om en anderledes forening med 24 forskellige discipliner samlet ét sted – primært inden for kampsport og klatring.
Foreningen Odense Sportscentrum bestod oprindelig af otte kampsportsafdelinger. I juni 2015 flyttede foreningen sammen med en række øvrige idrætsforeninger ind i de nye lokaler og har øget medlemstallet fra ca. 300 i alt til over 1.000 medlemmer i ”paraplyforeningen” Odense Sportscentrum i dag:
”Det har været et helt sindssygt forløb, da vi er frivillige, men det har også været meget meningsfyldt. Vi kører, mens vi asfalterer, og det vokser så hurtigt, at vi næsten ikke kan følge med. Det er svært at give en status over for kommunen og andre, når det går så stærkt. Men vi er kun lige startet på rejsen,” fortæller formand for Odense Sportscentrum Claudia Pring.
Privat investor gjorde forskellen
Planerne om at skabe et attraktivt kampsportshus har været undervejs siden 2008. Det store gennembrud for projektgruppen bag planerne kom, da en privat investor købte nogle forladte, men ret nye butikslokaler med det formål at leje dem ud til Odense Sportscentrum. Foreningen får dog henstand med lejen de første to år, og udlejeren fungerer dermed som investor for den store satsning.
”Han har stillet nogle krav til vores forretning. Vi har lavet en business case og regnet på det, og alle vores beregninger på antal medlemmer osv. har holdt stik. Så der er en stor gensidig tillid. Modellen med en privat investor er interessant for en forening som alternativ til kommunale anlægsmidler, som vi ikke kunne få,” siger Claudia Pring.
For at få økonomien til at hænge sammen har Odense Sportscentrum en økonomisk motor i form af en støtteforening, hvis formål alene er at skaffe indtægter til moderforeningen. Det sker gennem udlejning af lokalerne, når de ikke bliver brugt af de forskellige afdelinger, drift af cafe, drift af butik m.m.
218 kr. om måneden
Som medlem af Odense Sportscentrum har man for 218 kr. om måneden adgang til træning i de 24 forskellige afdelinger og i de tilknyttede fitnessfaciliteter. Det er ifølge Claudia Pring et beløb, som mange medlemmer er glade for sammenlignet med, hvad det eksempelvis koster at være medlem af et fitnesscenter alene. Kontingentet kan holdes nede, da frivillige kræfter står bag en stor del af den daglige drift og udvikling:
”Vi har et meget stærkt økonomisk og idrætsligt fællesskab, som er bundet op på et hus, man holder meget af. Og så har vi en fælles ledelse, som frigør ressourcer til andre ting. Der er gode kompetencer på mange felter, som bare venter på at blive spurgt. Det skaber så meget fedt,” fortæller Claudia Pring.
Som idrætsforening bundet op på frivillige kræfter har Odense Sportscentrum også vundet flere priser – bl.a. Danskernes Idrætspris 2015. På sigt er det ambitionen, at Odense Sportscentrum bliver nordeuropæisk kraftcenter for kampsport med jævnlige stævner og træf, integrationsprojekter, stærke skolesamarbejder og et fortsat stærkt fokus rettet mod medlemmernes behov og ønsker.
Mere info
Artiklen om Odense Sportscentrum er en del af Idan Forum-projektet ’Idrættens Innovatører’, der identificerer, analyserer og formidler historier om aktører, som nytænker idrætten. Læs mere om projektet.