Flere danske poster i international idrætspolitik
USA er verdens idrætspolitiske stormagt, og Italien er Europas. Danmark sniger sig ind på en 48. plads internationalt og en 12. plads i europæisk kontekst. Sådan lyder nogle hovedkonklusioner på baggrund af Danmarks Idrætsforbunds magtindeks i international idræt, ’The Formal Sports Political Power Index 2013-2015’.
Danmark bestrider i alt 28 europæiske og internationale poster, og det er gået fremad siden den seneste måling i 2013 – én plads i europæisk sammenhæng og otte internationalt. Den mest magtfulde danske idrætspolitiker målt på indeksets parametre er Poul-Erik Høyer, der er præsident for det internationale badmintonforbund, BWF, og medlem af Den Internationale Olympiske Komité, IOC.
Magtindekset i international idrætspolitik blev udarbejdet for første gang i 2013 i forlængelse af DIF’s konkrete ønsker og planer om at øge Danmarks indflydelse i international idrætspolitik. Magtindekset giver en indikation på Danmarks placering i forhold til andre lande målt på en række poster i bl.a. bestyrelser i europæiske og internationale specialforbund samt IOC, Den Europæiske Olympiske Komité, EOC, og paraplyorganisationen for de internationale specialforbund, ANOC.
Selvom det går fremad for danskerne, efterspørger rapporten og DIF endnu mere international indflydelse:
”Vi skal sørge for, at vi kommer til at sætte et endnu klarere aftryk. Det gør vi blandt andet gennem vores fælles lederuddannelse med Norge, Sverige, Finland og Holland og ved at arbejde tæt sammen med vores idrætspolitikere i hverdagen om, hvordan vi fra dansk side kan være med til at fremme åbenhed i beslutningsprocesserne,” siger Niels Nygaard i en pressemeddelelse fra DIF.
Demokratiske lande sidder på magten
De seneste års skandaler på ledelses- og forvaltningsniveau i de internationale idrætsforbund kunne give anledning til at tro, at de mest magtfulde lande er ikke-vestlige med svage eller ingen demokratiske traditioner og mere udbredt korruption.
Men på en internationale top 20 er ti af landene europæiske, og derudover ligger lande som USA, Canada og Australien også i top ti. USA sidder på mest international magt i international idrætspolitik efterfulgt af Frankrig, der er rykket fra en fjerde- til en andenplads siden den seneste måling i 2013. Herefter følger Storbritannien, Italien og Tyskland.
I efteråret 2015 offentliggjort Idan/Play the Game rapporten ’Sports Governance Observer 2015’, der har undersøgt ledelse og forvaltning i de internationale idrætsforbund.
Undersøgelsen viser, at mange forbund har store udfordringer med de formelle strukturer for at sikre såkaldt ’good governance’. De vestliges landes stærke position i magtindekset understreger, at det umiddelbart ikke er de ledende landes tradition for eksempelvis demokrati, der står i vejen for gode organisatoriske strukturer, men at der nærmere er nogle iboende problematiske organisationsstrukturer og -kulturer, som åbner for, at eksempelvis korruption kan finde sted.
Læs mere
Læs Danmarks Idrætsforbunds rapport ’The Formal Sports Political Power Index
Læs Danmarks Idrætsforbunds pressemeddelelse om indekset
Læs Idan og Play the Games rapport ’Sports Governance Observer 2015’, der sætter fokus på nogle af de ledelses- og forvaltningsmæssige udfordringer en lang række af de international idrætsforbund står overfor.