DIF og Anti Doping Danmark offentliggør længe ventet dopingrapport
Efter mere end to års arbejde har en fælles undersøgelsesgruppe nedsat af Anti Doping Danmark og Danmarks Idrætsforbund offentliggjort sin rapport om doping i dansk professional cykelsport som opfølgning på den tidligere toprytter Michael Rasmussens omfattende indrømmelser af eget og andres dopingmisbrug.
Rapporten dokumenterer et omfattende dopingmisbrug i cykelsporten, ikke mindst på de danske hold under Bjarne Riis’ ledelse. Bjarne Riis, Johnny Weltz og Alex Pedersen har således indrømmet at have haft kendskab til brugen af doping på Team CSC, der senere blev til Team Saxo Bank, ligesom Johnny Weltz har indrømmet at have deltaget i levering af doping.
Ifølge Anti Doping Danmarks nye direktør, Michael Ask, viser rapporten, at en række ledere på helt uacceptabel vis har svigtet deres ansvar og handlepligt, men på grund af forældelsesfristen på otte år kan der ikke rejses sag mod nogen af de tre. Det samme gælder i forhold til en række ryttere.
Anbefaler forstærket indsats mod doping
Rapporten leder i stedet frem til en række anbefalinger til, hvordan indsatsen mod doping i cykelsporten og i den øvrige idræt kan styrkes.
Således er det ifølge rapporten stadig en udfordring at spore visse former for dopingmisbrug, ligesom rapporten konkluderer, at en effektiv kontrol stadig er det mest afgørende redskab i antidopingarbejdet.
”På baggrund af de mange interviews er det undersøgelsesgruppens vurdering, at forbedrede kontroller er altafgørende for antidopingarbejdet. Man skal også arbejde med holdningsbearbejdning og etiske kodeks, men det er tydeligt, at det er effektive kontroller, som har den største præventive effekt. Det er først og fremmest risikoen for at blive afsløret, som spiller en rolle,” siger DIF’s direktør, Morten Mølholm Hansen, i en fælles pressemeddelelse med Anti Doping Danmark.
Rapporten efterlyser på den baggrund bl.a. bedre redskaber til at monitorere rytternes whereabouts og biologiske profiler, brug af dopingkontrol om natten ved begrundet mistanke om dopingbrug og langtidsopbevaring af dopingprøver, så de eventuelt kan analyses på et senere tidpunkt.
Desuden bør WADA ifølge rapporten bl.a. overveje at indføre procedurer, som sikrer, at udøverne ikke umiddelbart kan få oplysninger om deres egne blodværdier, så denne viden ikke udnyttes af udøvere, der vil snyde med blodprofiler.
Endelig peger rapporten på, at cykelsportens særlige strukturer og historie i sig selv er en udfordring i forhold til en effektiv bekæmpelse af doping.
Ifølge rapporten bør den internationale cykelunion, UCI, derfor bl.a. arbejde for at gøre de professionelle cykelhold mindre afhængige af enkeltsponsorer, indføre vidnepligt og regler om god ledelse samt ændre sit licenssystem, så sportsdirektører og holdlæger skal underlægges en ’egnethedsvurdering’.
I alt 50 personer, herunder 11 aktive og 15 tidligere ryttere samt 24 ledere og støttepersoner fra ind- og udlandet, er blevet interviewet på frivillig basis som led i udarbejdelsen af rapporten.