Statsfond skal støtte ligaklubber
Regeringen lancerede den 13. maj et forslag om at skabe en ny investeringsfond, der skal bidrage til en ansvarlig økonomisk udvikling i professionelle danske sportsklubber.
Ifølge forslaget fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) skal investeringsfonden ’Dansk Sportskapital’ i første omgang have en startkapital på 100 mio. kr., hvorefter den gennem årlige tilskud på 30 mio. kr. over 10 år skal vokse til 400 mio. kr.
Fonden målrettes ifølge forslaget mod ”professionel holdsport med en national ligastruktur, fx håndbold, fodbold og ishockey. Der vil blive stillet krav til klubberne, om ansvarlig forretningsførelse og en langsigtet strategi, og Fonden vil operere på markedsvilkår”.
Ifølge forslaget skal Dansk Sportskapital forvaltes af Vækstfonden.
"Sport er en vigtig del af mange danskeres liv. Samtidig kan vi se, at sport udgør en vigtig del af oplevelsesøkonomien, som i disse år er i hastig vækst. Imidlertid oplever en del sportsklubber udfordringer med at tiltrække langsigtet kapital til investeringer, der fremmer en solid forretningsdrift og styrker udviklingsmulighederne. Regeringen ønsker med Dansk Sportskapital at give klubberne en mulighed for at få adgang til ansvarlig og tålmodig kapital," siger Henrik Sass Larsen i begrundelsen for forslaget.
Uden for sigtelinjerne
Forslaget blev lanceret i dagbladet Politiken og fremlagt helt uafhængigt af de forhandlinger, der for tiden foregår i regi af Kulturministeriet og Foketingets kreds af idrætsordførere om de såkaldte idrætspolitiske sigtelinjer, der skal sikre en mere sammenhængende og koordineret statslig idrætspolitik.
På trods af den overraskende lancering var der opbakning til forslaget fra de dele af den danske idrætssektor, der står til at nyde godt af midlerne, som altså udelukkende skal gå til at udvikle og understøtte den professionelle holdsport. Andre aktører i idrætten var til gengæld stærkt kritiske over forslaget.
”I DIF bakker vi op om det forslag til en vækstfond på idrætsområdet, som erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen netop er kommet med. Det lægger op til vækst og beskæftigelse i de professionelle sportsklubber og læner sig således op af DIF’s eget vækst- og beskæftigelsespolitiske udspil fra 2014," sagde DIF-formand Niels Nygaard i en pressemeddelelse og fortsatte:
"Vores opbakning går på, at fonden skal skabe reel vækst i klubberne i form af blandt andet flere arbejdspladser, sundere økonomi, tiltrækning af lokale investorer osv. Vi har ingen intention om, at pengene skal gå til højere lønninger og større spillerbudgetter, men det er nu heller ikke det, jeg hører, ministeren sige,” sagde DIF-formand Niels Nygaard.
Hård kritik fra DGI
DIF-formandens støtte til fonden gav til gengæld de senere måneders idrætspolitiske parløb med DGI et skud for boven.
DGI-formand Søren Møller erklærede sig stærkt kritisk over for forslaget.
"Der er ingen dokumentation for, at støtte til professionelle klubber er det bedste sted at fremme vækst og beskæftigelse i forbindelse med idræt. De afledte effekter ved motionsidræt og breddeevents vil formentlig være væsentlig større for vækst og beskæftigelse end dette forslag,” udtalte Søren Møller.
Han fremhævede i pressemeddelelsen fra DGI, at Kulturministeriet netop er i gang med at aftale idrætspolitiske sigtelinjer med Folketingets partier, og intet i oplæggene herfra lægger op til et initiativ i stil med Dansk Sportskapital.
"Mener regeringen virkelig, at overskuddet fra statens budgetmidler, som regeringen har arbejdet så hårdt for, skal bruges i kampen om sportslig succes i professionelle klubber?," spurgte Søren Møller.
Fokus på talentudvikling
Også Team Danmark og DBU udsendte pressemeddelelser om forslaget, og selv om tonerne var positive, var der mellem linjerne ønsker om at brede arbejdsradiussen for en statslig vækstfond ud på andre områder end de professionelle ligaklubber:
”Fodbold og idræt som helhed er en stor del af vores samfund og vil gerne hjælpe med at løse de udfordringer, der inden for sundhed, integration og uddannelse. Derfor ser vi det som en anerkendelse af det arbejde, når regeringen og flere andre partier har interesse i at etablere en fond, der kan støtte vækst og beskæftigelse i idrættens verden. Klubber i fodboldens verden er i en rivende udvikling og økonomisk støtte til vækst og beskæftigelse kan være med til at skabe endnu bedre muligheder – både resultatmæssigt og for de mange tusinde fans. Det er investeringer, der i høj grad skal kunne betale sig," sagde DBU’s formand Jesper Møller.
Team Danmarks formand, Frank Jensen, kom næsten samtidig på banen med et forslag til, hvad Dansk Sportskapitals midler kunne investeres i:
”Jeg vil opfordre til, at ordningen konstrueres, så den understøtter en langsigtet, stabil og bæredygtig udvikling af dansk elitesport til gavn for talentudviklingen og lokalsamfundene og dermed en langsigtet udvikling af sporten,” sagde Frank Jensen.
Knapt så positiv omtale får forslaget fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen til gengæld i kredse, der ikke står til at profitere af forslaget. Eksempelvis er redaktør Britt Carlsen fra magasinet Ridehesten.com stærkt kritisk over for forslaget:
”Hestesektoren genererer en omsætning på knap 25 milliarder kroner på årsbasis, skaber 21.000 fuldtidsstillinger herhjemme, og ridesporten er landets 7.-8. største sportsgren. Tusindvis af børn og unge trives i selskabet med heste og ponyer - på rideskoler, private ridecentre eller hjemme på egen gård på landet. Hesteinteresserede byboere flytter fra byen til landet og alene af ovennævnte grunde, burde landets politikere overveje, om ikke det nu er tid til at vise støtte til hestesektoren og revidere hesteloven, som vi blev lovet det i 2012?"
I sin kommentar om på ridehesten.com fortsatte hun:
"Så kan man jo godt blive lidt harm, når man læser, at ’regeringen ønsker at bidrage til en ansvarlig økonomisk udvikling i professionelle sportsklubber, da mange af klubberne er præget af økonomisk ustabilitet’.”