Ny platform for gadeidræt skal skabe mere idræt
Organisationen Gadeidræt inviterede onsdag d. 11. marts til lanceringen af Den Nationale Platform for Gadeidræt, som i de kommende tre år skal udvikle gadeidrætten og lokke flere inaktive børn og unge ud på asfalten.
Skateboardere, breakdancere, parkourudøvere og andre entusiastiske gadeidrætsudøvere var blandt de cirka 100 deltagere, der var mødt op til arrangementet i GAME-huset i København for at overvære direktøren i GAME, Simon Prahm, lancere platformen.
”Vi har arbejdet syv år for det her. Nu kan vi gå i luften, og det er helt vildt fedt. Det betyder, at vi kan gå ud og realisere nogle af de drømme, vi har haft. Det kan forhåbentlig gøre, at flere kommer i gang med at dyrke idræt. Målet er at nå 100.000 i løbet af de tre år,” sagde Simon Prahm.
Platformen, som er opstået i et samarbejde mellem GAME, Copenhagen Skaterpark og Street Movement, skal med projektleder Semir Catovic og projektkoordinator Søs Bondo i spidsen fungere som sekretariat for gadeidrætten. Den skal også give mulighed for vidensdeling, rådgivning og hjælp til at igangsætte gadeidrætsprojekter.
Nordea-fonden støtter projektet med 15 millioner, og på talerpodiet til lanceringen var også direktøren for fonden, Henrik Lehmann Andersen, som forklarede baggrunden for at støtte netop gadeidrætten:
”Det fællesskab, der udkrystalliserer sig i gadeidræt, er på mange måder mere favnende og stærkt end det fællesskab, der udfolder sig i den traditionelle klubidræt. Der er plads til flere forskellige mennesker, og det betyder jo, at der også bliver plads til dem, som typisk ikke dyrker motion eller er holdt op med det. For os handler det meget om at få de inaktive i gang. De skal igen ud og have sår på knæene og få brugt deres krop,” sagde Henrik Lehmann Andersen.
Ud over råd og vejledning giver platformen også mulighed for at søge støtte i fire puljer, som er henholdsvis ’kapacitetsopbygning’, ’søm-og-skruer-puljen’, ’joker-puljen’ og ’gadeidrættens dag’. Platformen skal på den måde være med til at gøre afstanden til nærmeste streetspot i nabolaget mindre, så flere finder vej ud til idrætsaktiviteter på gaden.
”Vi vurderer ansøgningerne på baggrund af de projekter, der har potentiale til ikke bare at skabe mere gadeidræt, men også i forhold til at få fat i nogle, som ikke allerede er med i legen på gaden. Undervejs vil der være vidensdeling i forhold til, hvad der fungerer særlig godt og mindre godt, når man vil have fat i de idrætssvage grupper,” sagde Simon Prahm.
Puljerne søges via hjemmesiden. www.gadeidræt.dk, hvor de vurderes og de bedste udvælges.