Er løbernes kæmpefelt på afveje?
Er det stadigt større felt af løbere på danske landeveje og skovstier udtryk for en primitiv motionsform på vej ad et sundheds- og oplevelsesmæssigt vildspor?
Eller indeholder løb som motionsform snarere nogle kvaliteter, som hverken idrætsforeninger, kommuner eller arrangører endnu er blevet dygtige nok til at opdyrke?
Spørgsmålene om Danmarks største motionsform for voksne er mange, når Idan på konferencen ’Idrættens største udfordringer IV’ i Vejen Idrætscenter den 24.-26. november sætter hele onsdagen den 26. november af til et særligt seminar om løbebølgen. Seminaret henvender sig til foreninger, kommuner, løbsarrangører, sportsbranchen, behandlere og andre aktører med interesse for de seneste årtiers hastigst voksende motionsform blandt voksne danskere.
I forbindelse med seminaret fremlægger analytiker Peter Forsberg fra Idan en helt ny rapport ’Motionsløb i forening’, som er en grundig analyse af de kvaliteter, som ikke kun gør motionsløb egnet som individuel og selvorganiseret idræt, men som også trives ganske fortræffeligt som en livsglad og social aktivitet i stadig flere danske løbeforeninger. Peter Forsberg løfter sløret for rapportens konklusioner og anbefalinger.
DGI har bestilt rapporten, og på seminaret i Vejen vil udviklingskonsulent Tina Kryger Mondrup fra DGI Lab løfte sløret for, hvordan DGI i et nyt forstærket samarbejde med Dansk Atletik Forbund vil arbejde for at skabe merværdi for løberne og yderligere interesse for løb som foreningsidræt i de kommende år.
Udviklingen kommer udefra
Selv om løbebølgen har raset i mange årtier efterhånden, har hverken DGI eller DAF nogen imponerende historik på området. I mange år ville de to forbund nærmest ikke vide af motionsbølgen, der dog er vokset til en stadigt mere mangfoldig bevægelse alligevel. Seminaret sætter fokus på nogle af de alternative aktører som NBRO Runners, Danske Trailløbere, Endomondo og Jyllands største motionsarrangør, Aarhus Motion, der i høj grad sætter standarden for innovation og udvikling på løbe- og eventfronten uden at være en del af det etablerede selskab.
Heller ikke kommunerne har generelt formået at udnytte løbebølgens potentiale til fulde, men turistchef Liselotte Nis-Hanssen fra VisitSilkeborg giver på seminaret et bud på, hvordan en kommune kan bruge løbebølgens popularitet som led i en turisme- og eventstrategi. Oliver Vanges fra Lokale og Anlægsfonden fortæller om, hvordan en individuel og lettilgængelig aktivitet som løb måske alligevel kan tilføres nogle ekstra oplevelsesmæssige kvaliteter gennem en bevidst planlægning og facilitetspolitik.
Løbebølgens skyggeside
En skyggeside ved løbebølgens popularitet, som stadig oftere fremhæves i dagspressen, er fremkomsten af løbeafhængighed og et stigende antal skader.
Forskerne Rasmus Ø. Nielsen og Kristian Overgaard fremlægger forskning om løbeskader og supermotionisme, som måske kan bidrage til, at løb som motionsform forbliver en lystfuld og sund folkebevægelse og ikke udvikler sig til en samfundsmæssig belastning.
Det er muligt at tilmelde sig seminaret ’Løbebølgen. Danmarks største idrætsaktivitet for voksne’ i Vejen Idrætscenter den 26. november som endagsdeltager, men man kan også tilmelde sig hele konferencen ’Idrættens største udfordringer IV’ i dagene 24.-26. november.