Nyt idekatalog skal inspirere de frivillige og det offentlige til samarbejde
En række ministerier har offentliggjort et nyt idekatalog til samspil mellem dem frivillige verden og det offentlige, som kommer i forlængelse af Frivillighedschartret, der udkom i 2013.
Formålet med idekataloget er for det første at skabe et større kendskab til chartret, og for det andet at sætte gang i den lokale debat om rammerne for samspil mellem de frivillige og det offentlige rundt i kommunerne.
Kataloget bidrager med inspiration til, hvordan man kan udvikle samspillet mellem den frivillige og den offentlige sektor og giver redskaber til at igangsætte mere samarbejde. Samtidig præsenterer det en række konkrete cases, hvor der lokalt og på forskellige vis i kommunerne er arbejdet på at styrke samspillet mellem offentlige og frivillige aktører.
Respekt for forskellighed
En vigtig pointe i idekataloget er respekten for forskelligheden. Bredden er stor inden for det frivillige område, hvor en frivillig indsats spænder fra enkeltpersoner og uformelle grupper over foreninger til større lands- og paraplyorganisationer.
Dette stiller krav om også at udarbejde forskellige samarbejdsformer. Idekataloget peger på, at der ingen fast skabelon er for, hvordan samspil eller samarbejde kan fungere frivillige og offentlige sektorer imellem. I visse tilfælde består samarbejde blot i uformelle samtaler, mens andre typer af samarbejde består af store formaliserede kontrakter om indsatsen.
Åbenhed og inddragelse
Idekataloget fokuserer både på, hvordan man skaber politikker og strategier for samarbejde, og på hvordan man fører disse ud i praksis. Her er et af rådene, at processerne skal være åbne, så andre kan se, hvad der foregår.
Blandt hovedpointerne er i forlængelse heraf betydningen af at inddrage relevante personer og aktører. Blandt rådene i idekataloget er at inddrage de frivillige på forskellige niveauer, men også at tage de offentligt ansatte, som til daglig arbejder i praksis på det felt, hvor man ønsker en indsats, med på råd.