Børn og unges brug af naturen kommer under lup
Færre børn og unge benytter i dag naturen som legeplads eller opholdsrum sammenlignet med tidligere. Naturen og uderummet har derfor fået mindre betydning som socialt rum i fritiden.
Med det afsæt vil et nyt femårigt forskningsprojekt under Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet undersøge, hvorfor mange unge vælger naturen fra og komme med bud på, hvordan naturen igen kan blive mere attraktiv som tumleplads og mødested for unge trods konkurrencen fra bl.a. sociale medier og organiserede fritidstilbud.
Projektet med titlen ’NatureMoves – Børn og unges naturoplevelser og friluftsliv – nye steder og nye muligheder’ består af to dele:
I de første tre år vil SDU undersøge, hvordan og i hvilket omfang børn og unge i alderen 10–14 år bruger naturen, og hvilken betydning de fysiske rammer og særlige steder i naturen har for dem. Dette bliver bl.a. afdækket gennem en spørgeskemaundersøgelse i samarbejde med en række skoler.
Herefter vil projektet gå ind i en mere udviklende fase:
”Når vi ved, hvad der betyder noget for de unges brug af naturen, kan vi sætte gang i nogle initiativer, der forhåbentlig vil give de unge lyst til at være mere aktive i naturen. Helt konkret handler det i projektets anden del om at udvikle nye tiltag fx netværk, faciliteter og anlæg, der inspirerer børn og unge,” siger projektets leder, lektor Søren Andkjær, i en pressemeddelelse
Friluftsrådet og Nordea-fonden har støttet forskningsprojektet. Sidstnævnte bidrager med 4,2 mio. kr. og håber med støtten at kunne bidrage til, at flere børn og unge bliver inspireret til at komme ud i naturen.