Flere ældre er fysisk aktive og frivillige
Der kommer flere ældre i Danmark, samtidig med at danskerne lever længere end tidligere. Men en undersøgelse fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd viser samtidig, at ældre har et bedre helbred og et højere funktionsniveau end tidligere, ligesom færre har brug for hjemmehjælp.
En god seniortilværelse inkluderer for de fleste ældre et aktivt fritidsliv, viser undersøgelsen.
Undersøgelsen viser bl.a., at størstedelen af ældre dyrker moderat fysisk aktivitet i form af f.eks. gang, traveture eller cykling mindst en gang om ugen. F.eks. gælder det for henholdsvis over fire ud af fem 67-årige og tre fjerdedele af de 77-årige.
Men også de mere fysisk betonede aktiviteter inden for sportsdiscipliner samt gymnastik og dans har stor opbakning, hvor f.eks. 43 pct. af de 72-årige mænd dyrker denne type af aktiviteter, mens det gælder for 59 pct. af de 72-årige kvinder.
Generelt er der sket en stigning i andelen af fysisk aktive ældre siden 1997, selvom en væsentlig del af særligt de ældste aldersgrupper, som især ikke dyrker de mere fysisk betonede aktiviteter, er inaktive.
Idans rapport ’Fremtidens senioridræt. Mellem ironman og stolemotion’, der bl.a. bygger på data fra undersøgelsen ’Danskernes motions- og sportsvaner’, bekræfter tendensen med en stigende andel af ældre, der er idrætsaktive.
Ligeledes gælder det, at flere kvinder end mænd i begge undersøgelser er idrætsaktive. Især inden for de mere fysisk betonede idrætter skiller kvinderne sig markant ud. Der er interessant, at det forholder sig sådan på trods af, at kvinderne generelt vurderer deres helbred og funktionsniveau dårligere end mændene.
Hvad undersøgelsen fra SFI dog ikke siger noget om, er hvor aktive, de ældre er. Her viser Idans rapport, at selvom flere kvinder er aktive, dyrker de aktive mænd idræt flere timer i ugen end kvinderne.
Frivillighed er en del af fritidslivet
Rapporten fra SFI fortæller også, at en væsentlig andel af de ældre over 67 år arbejder frivilligt. I alt har næsten en tredjedel (30 pct.) udført frivilligt arbejde inden for det seneste år.
Socialt frivilligt arbejde er topscorer blandt de ældre, mens frivillighed inden for kultur- og idrætslivet kommer ind på andenpladsen.
Ligesom flere ældre er blevet aktive, gælder det også, at flere over den målte periode fra 1997 til 2012 angiver at være frivillige.
Læs mere om ældre og idræt
Læs den samlede rapport ’Ældres ressourcer og behov i perioden 1997-2012’
Læs også Idans rapport om seniorer og idræt ’Fremtidens senioridræt. Mellem ironman og stolemotion’