Udsatte børn er en udfordring
GAM3 står bag projektet. På fotoet GAM3's StreetMekka i København, der netop er blevet præmieret af the International Association for Sports and Leisure Facilities og IOC. Foto: StreetMekka.
23.08.2013
Af Søren BangGadeidrætter som streetbasket og streetfodbold og de særlige subkulturer, der omgærder dem, kan skabe nye idrætslige fællesskaber for børn og unge, der bor i udsatte boligområder. Men det er en udfordring at få fat i de mest idrætsuvante børn og skabe tætte bånd mellem projekt og lokalsamfund.
Det viser en midtvejsevaluering fra Syddansk Universitet af projektet Your GAM3, der fra 2011 til 2014 skaber aktiviteter for børn og unge i 17 udsatte boligområder i Danmark. Målet er bl.a. at integrere og engagere ekskluderede, eller eksklusionstruede, børn og unge fra især nydanske familier.
Evalueringen viser, at over 2.000 børn og unge har deltaget i Your GAM3’s aktiviteter i 2012, og at projektet i vid udstrækning har formået af få fat i børn anden etnisk oprindelse end dansk med aktiviteter som streetbasket, streetfodbold og streetdance.
Syv ud af ti børn har en anden etnisk baggrund, og en tredjedel af børnene er piger. Samtidig synes ikke mindre end 72 pct. af deltagerne ’super godt’ om aktiviteterne.
De idrætsaktive børn og unge er i overtal
Bedømt på deltagernes tilfredshed har gadeaktiviteterne altså været en succes. Men evalueringen peger også på en række udfordringer for projektet i forhold til dets oprindelige målsætninger. Blandt andet har det været svært få fat på de mest udsatte børn og unge.
Projektet har som en væsentlig ambition at få fat i børn, der ikke for vane fast at dyrke en idrætsgren på egen hånd eller i forening. Men evalueringen viser, at 71 pct. af deltagerne havde været idrætsaktive andre steder, inden de startede i Your GAM3’s aktiviteter, og en næsten lige så stor andel var idrætsaktive i andre sammenhænge parallelt med deres deltagelse i projektet.
På den baggrund konkluderer evalueringen, at programmets evne til at rekruttere de mest socialt udsatte børn og unge kun er lykkedes i nogen grad.
Rapporten anbefaler også, at projektet i det videre arbejde får større fokus på det lokale engagement og inddragelsen af lokale beboere i aktiviteterne, ligesom evalueringen vurderer, at gadeidrættens fællesskaber i højere grad bør bygge bro til andre dele af boligområdet og samfundet generelt– f.eks. gennem almennyttige sociale projekter.
Rapporten er udarbejdet af Michael Fehsenfeld, Peter Mindegaard og Bjarne Ibsen, Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved Syddansk Universitet. Idrættens Analyseinstitut har for SDU bidraget til redigeringen af en forkortet udgave af rapporten.