UEFA vil sprede fodbold-EM
Kharkovs Metalist Stadion, som blev anvendt ved EM i 2012. Foto: Aleksandr Osipov, Flickr.
08.12.2012
Af Stine AlvadUEFA har besluttet at arbejde videre med UEFA-præsident Michel Platinis forslag om at sprede afviklingen af EURO 2020 ud over det europæiske kontinent som en måde at markere turneringens 60-års-jubilæum.
”Beslutningen er, at UEFA’s EURO 2020 vil finde sted på kryds og tværs af kontinentet i forskellige større byer. ’EURO for Europa’ følger UEFA-præsident Platinis oprindelige idé. Reaktionen har været ekstrem positiv fra alle nationale forbund,” sagde UEFA’s generalsekretær Gianni Infantino ved pressekonferencen efter UEFA bestyrelsesmøde torsdag den 6. december.
Kun det tyrkiske medlem af bestyrelsen stemte imod beslutningen, hvilket ikke var en stor overraskelse, da Tyrkiet har givet udtryk for, at man vil byde på mesterskabet i 2020. Det præcise antal lande og byer, som nu vil blive involveret, skal afgøres på et senere tidspunkt.
Positiv modtagelse
Den tyske journalist og blogger Jens Weinreich hilser beslutningen velkommen i en kommentar i det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel.
Ifølge Jens Weinreich var EURO 2004 i Portugal og Athens OL i 2004 eksempler på sportsevents, som efterlod værtslandene med store underskud, og han henviser i den forbindelse til Idans ’World Stadium Index’ fra 2011. Indekset analyserer den efterfølgende brug af stadioner opført til megaevents, og ifølge rapporten rangerede netop EURO 2004 lavest.
Men ved at sprede turneringen er der håb om, at værtslandene vil komme bedre ud af begivenheden, og at færre stadioner vil stå halvtomme tilbage efter eventen, skriver Jens Weinreich. Den vurdering deler Jens Alm, der er hovedforfatter på rapporten om World Stadium Index.
“Set ud fra et stadionudnyttelsesperspektiv kan UEFA’s beslutning om at afholde turneringen i flere lande på det europæiske kontinent blive at stort skridt I den rigtige retning. Det vil sandsynligvis betyde, at der bliver opført færre overdimensionerede og underudnyttede ’hvide elefanter’, der blot ender med at blive økonomiske byrder for værtsbyerne og deres borgere. Det er et positivt skridt – især hvis det ikke ender med at blive et engangseksperiment som indikeret af UEFA,” siger Jens Alm.
Han peger dog også på, at beslutninger rejser nye udfordringer:
”F.eks. er der en risiko for at miste den rigtige turneringsstemning som frygtet af nogle fangrupperinger. Det er især en udfordring, hvis afstandene mellem de forskellige arenaer bliver meget stor.”
Dette er en let forkortet og dansk bearbejdet udgave af originalartiklen på Idans engelsksprogede website, playthegame.org.