Regeringen afviser obligatorisk dopingkontrol i fitnesscentre
Regeringen er klar med en vifte af tiltag mod motionsdoping i motions- og fitnesscentre som opfølgning på en ny rapport fra en tværministeriel arbejdsgruppe, der med deltagelse af fitnessbranchen, de store idrætsorganisationer og Anti Doping Danmark har analyseret den nuværende indsats i de kommercielle motions- og fitnesscentre.
Bl.a. vil regeringen give Anti Doping Danmark mulighed for at indgå mere fleksible og dermed billige aftaler med mindre centre, der i dag står uden for det organiserede anti-doping-arbejde af økonomiske grunde. Samtidig skal Anti Doping Danmark kunne indgå særlige aftaler med centre, som på grund af deres målgrupper har en lav risikoprofil og derfor ikke har brug for egentlig dopingkontrol.
Indgår centrene sådanne aftaler, vil de få mulighed for at skilte med en såkaldt glad smiley. En evaluering af smileyordningen, som Idan forestod i 2010, viste således, at mange mindre centre uden aftale med Anti Doping Danmark ikke følger lovkravet om at skilte med en sur smiley.
En del centre pegede også på, at det enten var for dyrt eller i visse tilfælde irrelevant at indgå en traditionel aftale om dopingkontrol med Anti Doping Danmark.
Ingen obligatorisk kontrol
Arbejdsgruppen peger i sin rapport også på fordele og ulemper ved at indføre en obligatorisk dopingkontrol for alle centre og dermed fitnesskunder, men ifølge kulturminister Uffe Elbæk er sådanne tanker ikke aktuelt på regeringens dagsorden.
”I regeringen tror vi på, at vi kommer længere ad frivillighedens vej end ved at gøre kontrollen obligatorisk i de kommercielle centre. Derfor iværksætter vi en række tiltag, som samlet set vil forbedre dopingkontrollen i motions- og fitnesscentrene i Danmark. Samtidig vil vi følge effekten af tiltagene,” siger han i pressemeddelelse.
Ud over muligheden for at kunne indgå mere fleksible aftaler om dopingforebyggelse i de kommercielle fitnesscentre vil regeringen:
- Styrke informationsarbejdet over for potentielle dopingbrugere og centre, der ikke følger lovkravet om skiltning.
- Forenkle listen over forbudte stoffer i motionscentre
- Øge udøvernes retssikkerhed ved at oprette en fælles appelinstans i sager om motionsdoping på tværs af foreningsidrætten og de kommercielle centre.
- Give Anti Doping Danmark bedre mulighed at frit at vælge, hvilke laboratorier man ønsker at anvende til analyse af test fra kommercielle motions- og fitnesscentre for derved at sikre billigere testning.
- Etablere en fælles database hos Anti Doping Danmark, hvorfra de enkelte centre og foreninger kan få adgang til oplysninger om dopingsanktioner med visse begrænsninger. Det skal forbedre muligheden for at udelukke dopingsanktionerede på tværs af centre og foreninger.
Den samlede indsats skal efter planen evalueres i efteråret 2014.