Danskere støtter forebyggelse
Ifølge en ny undersøgelse om danskernes holdning til forebyggelse på sundhedsområdet fra Mandag Morgen og TrygFonden, ’Forebyggelse – ifølge danskerne’, er danskerne generelt positivt stemt over for forebyggelse, og fysisk aktivitet og motion fremhæves særligt.
Mere end seks ud af ti mener, at der gennem forebyggelse er penge at spare på behandling i det lange løb. Det gælder i forhold til alle fire KRAM-faktorer (Kost, Rygning, Alkohol og Motion), men særligt kost og fysisk aktivitet står står centralt hos den enkelte.
Også sundhedstiltag for eksempelvis børn og ældre hilses velkommen af flertallet. Stillet over for en række forslag til sundhedsforebyggelse, synes f.eks. 79 pct. meget godt eller ret godt om at indføre daglige idrætstimer i folkeskolen, og 68 pct. synes meget godt eller ret godt om at kommunerne skal tilbyde gratis motion til ældre.
Samtidig er der ingen opbakning til at ændre på nuværende forbud og krav i forhold til eksempelvis aldersgrænser for køb af cigaretter og alkohol samt afgifter og rygeforbud på offentlige arbejdspladser.
Alligevel tyder besvarelserne ikke på, at danskerne fokuserer fanatisk på fysisk sundhed. Tværtimod prioriterer flertallet en bred sundhedsforståelse, hvor også mental sundhed og trivsel står centralt, og hvor der derfor også skal være plads til en gang imellem at være usund og ’synde’, når det kan give større livsnydelse.
Danskerne vil gerne yde en indsats
Selvom flertallet af danskerne mener, at det offentlige har et vigtigt ansvar for at iværksætte tiltag, der kan sikre sunde rammer, og som gør de sunde valg nemmere og billigere, så er sundhedsforebyggelse ifølge undersøgelsen grundlæggende et individuelt ansvar.
Derfor vil de fleste også gerne arbejde for at blive sundere. 67 pct. vil gerne være mere fysisk aktive, og 59 pct. vil gerne spise sundere. Til gengæld er der ikke samme individuelle ønsker om ændringer i forhold til rygning og alkohol, hvor langt færre ønsker at ændre i deres nuværende vaner.
Ud over det individuelle ansvar viser undersøgelsen også, at danskerne gerne vil hjælpe hinanden i med at forebygge, og folk forholder sig positivt til at opfordre til en sundere livsstil i den nærmeste familie og vennekreds.
68 pct. af danskerne vil gerne opfordre den nærmeste familie til at motionere mere, hvis ikke de bevæger sig nok. I forhold til nære venner gælder det for 52 pct. af danskerne, mens kun 32 pct. vil opfordre en nær kollega til det samme.
Samtidig ser mange positivt på eller accepterer, at fagpersoner som praktiserende læger og lærere rådgiver på sundhedsområdet. 94 pct. accepterer f.eks., at den praktiserende læge opfordrer overvægtige til at dyrke motion.
Derfor lyder opfordringen fra Mandag Morgen, at man fra politisk side udnytter befolkningens positive indstilling til at tage flere forebyggende initiativer og lave strukturelle tiltag i form af eksempelvis grønne områder og cykelstier, der har potentiale til yderligere at forebygge på sundhedsområdet.
”Regeringen kan godt smide fløjlshandskerne og tage hele værktøjskassen i brug i form af både forbud, afgifter, støtte og hjælp. Danskerne vil gerne leve sundere, og de vil samtidigt gerne tage større ansvar for både familie og venner,” siger projektchef hos Mandag Morgen Astrid Læssø i en pressemeddelelse.