Hver sjette ulykke er idrætsrelateret
Ridning hører blandt de mere risikable idrætsaktiviteter ifølge ny rapport. Foto: Colourbox
11.04.2012
Af Søren BangHver sjette ulykke, der kræver et besøg på skadestuen, opstår i forbindelse med en idrætsaktivitet, organiseret eller uorganiseret, viser en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed, der beskriver udviklingen i antallet af ulykker i Danmark fra 1990 til 2009.
I perioden har antallet af idrætsrelaterede ulykker med efterfølgende skadestuebesøg svinget mellem 95.000 og 123.000 for i 2009 at ende på 105.000. Samme år medførte ulykker i hjemmet, i fritiden, på arbejdet og i trafikken i alt 630.000 skadestuekontakter – fra den simple forstuvning til alvorlige kvæstelser.
Især børn og unge mellem 10 og 14 år er udsatte for at komme galt af sted i idræt. I aldersgruppen bliver 8 ud af 100 børn årligt udsat for en så alvorlig idrætsrelateret ulykke/idrætsskade, at det ender med en tur på skadestuen.
Herefter falder risikoen for akutte idrætsskader markant, især blandt kvinderne. Ved 40-årsalderen er det kun cirka 1 ud af 100, som årligt runder skadestuen, og blandt de ældre over 60 år er ulykkesrisikoen meget lille hos begge køn.
Fodbold, håndbold og ridning topper listen
Opgjort i antal skadestuehenvendelser er uheld under fodboldspil langt den hyppigste årsag til idrætsrelaterede ulykker med cirka 40.000 skadestuekontakter i 2009 efterfulgt af håndbold med 12.000-13.000 akutte skader.
Begge idrætsgrene er meget udbredte, ligesom de indebærer direkte kontakt med modstanderen. Mellem 40 og 50 pct. af ulykkerne skyldes da også kontaktskader, mens cirka en tredjedel kommer galt af sted på grund af akut overbelastning, f.eks. ved vrid i fødder og ankel. Forstuvninger er den hyppigste skade i både fodbold og håndbold.
Mere alvorlig er skadesprofilen i ridning, der ligger på tredjepladsen over idrætsgrene med flest akutte skader. 8 pct. af alle de registrerede skader i ridning sker på hjerne eller kranie, og 5 pct. resulterer i en hjernerystelse.
Rapporten peger samtidig på, at fald fra hesten ofte medfører alvorlige skader. Halvdelen af de behandlingskrævende skader i ridning kommer efter fald, og hvert fjerde fald resulterer i knoglebrud, mens 14 pct. omfatter hoved/kranieskader.
De farlige havetrampoliner
Rapporten har viet et særligt afsnit til rulleskøjter, skateboards og trampoliner, der alle har haft stor betydning for at antallet af hjemme- og fritidsulykker hos børn i de senere år.
Mens antallet af rulleskøjteskader har været kraftigt faldende siden rulleskøjtebølgen toppede i sidste halvdel af 1990’erne, er havetrampolinen i dag den store skadesvolder. I 2009 var der 7.600 ulykker blandt børn i alderen 0-14 år mod under 1.000 i 2002.
Trampolinulykker medfører ifølge rapporten ofte alvorlige skader. Tre uf af ti skader omfatter knoglebrud på bl.a. ankler, håndled og albuer, og forkerte landinger eller sammenstød med andre børn kan give hoved- og nakkeskader. Desuden har der været flere eksempler på invaliderende eller fatale ulykker.
Rapporten peger dog samtidig på, at der i 2010 og 2011 har været gennemført nationale kampagner for en mere sikker brug af de populære havetrampoliner, og at de foreløbige tal tyder på, at antallet af ulykker kan have stabiliseret sig i 2010.