EU-Parlament støtter momsfritagelse
Torsdag den 13. oktober tog Europa-Parlamentet et vigtigt skridt for at afværge ekstra arbejde for frivillige i de mange danske foreninger, da et flertal af parlamentarikerne stemte for et forslag om at fritage frivillige foreninger fra at være omfattet af momspligt.
Afstemningens resultat mødes med tilfredshed i de danske idrætsorganisationer, som repræsenterer størstedelen af de danske idrætsforeninger, og som har argumenteret for, at momspligt vil bebyrde de frivillige med en stor mængde ekstraarbejde.
”Der er mange små foreninger, som overvejende er frivilligt drevet, der er afhængige af, at det er enkelt og let at drive foreningen,” siger formand for Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, Søren Møller, til Jyllands-Posten og glæder sig over, at det er den sunde fornuft og ikke bureaukratiet, som har vundet.
Også i Danmarks Idræts-Forbund (DIF) er man tilfreds, selvom idrætspolitisk chef, Poul Broberg understreger, at der ikke er tale om en endelig sejr:
”Da det er EU-Kommissionen, der tager den endelige beslutning, så skal vi stadig presse på for, at vi kan beholde vores vigtige momsundtagelser. Men det, der er sket i dag i Bruxelles, er et stort skridt i den rigtige retning,” siger Poul Broberg i en pressemeddelelse fra DIF.
Positiv EU-politiker
Ifølge EU-parlamentariker Dan Jørgensen (S), som har fremført forslaget i Europa-Parlamentet sammen med bl.a. den anden danske parlamentariker Anne E. Jensen (V), hjælper afstemningen de danske foreninger godt på vej, når der senere kommer en reform på netop momsområdet:
”En godkendelse i Parlamentet sender et kraftigt signal til Kommissionen. Så i forhold til momsreglerne forventer jeg faktisk, at momsfritagelsen bliver skrevet ind i direktivet, når Kommissionen senere på året kommer med en reform,” siger Dan Jørgensen til Ritzau.
Den særlige momsfritagelse, som Danmark har for de frivillige foreninger, har EU-Kommissionen ansat som konkurrenceforvridende og i strid med EU-lovgivningen. Derfor har Kommissionen anlagt sag mod den danske stat og seks andre EU-lande.