Topklubber i farezonen?
09.06.2011
Af Henrik H. BrandtMens mange af Europas professionelle fodboldklubber fra de største topklubber i Champions League til bundklubberne i den danske superliga fortsætter de seneste mange års enorme vanskeligheder med at styre omkostningerne, gør det europæiske fodboldforbund, UEFA, klar til at implementere nye stramme kontrolmekanismer med virkning fra sæsonen 2013-2014.
Hjernen bag UEFA's såkaldte Financial Fair Play-reglement, Head of club licensing Andrea Traverso, stiller op som åbningstaler på konferencen 'Challenges for Football' i Aarhus den 20.-21. juni, hvor han vil forklare nærmere om baggrunden for og virkningen af UEFA's fair play-reglement.
I praksis betyder reglementet, at klubberne skal nærme sig et nul på bundlinjen set over tre sæsoner for at få licens til at deltage i Champions League eller Europa League fra sæsonen 2013-2014.
Reglerne stiller krav til bl.a. klubbernes faciliteter, betalingsevne, økonomiske resultat, ledelse og organisation for at sikre, at klubberne i fremtiden konkurrerer på lige økonomiske vilkår i de europæiske klubturneringer.
UEFA har indført reglerne for at imødegå de senere års ekstremt store underskud i mange af Europas fodboldligaer og fodboldklubber og den strukturelle tendens til, at selv stærkt stigende indtægter fra tilskuere, sponsorer og medier omgående konverteres til endnu større udgifter og en næsten umættelig lønspiral i de ca. 660 klubber, der vil blive omfattet af reglerne.
Frygter udgiftspiral
Deloitte har netop offentliggjort nye tal, der bekræfter tendensen i den europæiske professionelle fodboldsektor, som Deloitte vurderer til at have en samlet omsætning på over 120 mia. kr.
UEFA ser med stor bekymring på den fortsatte udgiftsspiral, der ofte næres af udefrakommende investorer eller liebhavere, som foretager enorme økonomiske investeringer i fodboldklubber uden skelen til den langsigtede økonomiske bæredygtighed. UEFA vil stenrige investorer som Chelsea-ejeren Roman Abramovitj til livs, fordi de skævvrider fodboldens økonomi.
Selv om de fleste er enige om, at økonomisk bæredygtighed i fodbolden er ønskværdig, venter der alligevel Andrea Traverso og hans stab en særdeles vanskelig opgave: Hvis pladserne i de europæiske klubturneringer allerede fra næste sæson skulle fordeles ud fra de fremtidige økonomiske kriterier og krav til balance i bøgerne, ville eksempelvis klubber som Manchester United, Barcelona, Chelsea, Liverpool og Manchester City få særdeles vanskeligt ved at opfylde kriterierne.
Debat på konference
Hvordan Andrea Traverso vil tackle den udfordring, og hvad reglerne vil betyde for de kriseramte danske superligaklubber, der lider under dalende omsætning og røde tal på bundlinjen, kan man få nærmere indsigt i på konferencen 'Challenges for Football', der arrangeres af Idrættens Analyseinstitut/Play the Game i samarbejde med Institut for Idræt, Update og Sport Aarhus Events på Aarhus Universitet den 20.-21. juni.
Andrea Traverso får kvalificeret modspil fra den fremtrædende engelske sportsøkonom Stefan Szymanski, der ved flere lejligheder har ytret sig skeptisk om behovet for at kontrollere fodboldens voldsomme økonomiske spiral.
Andre topforskere som Sean Hamill og Hallgeir Gammelsæter deltager ligeledes i debatten, hvor Hallgair Gammelsæter samtidig præsenterer den helt nye bog 'The Organisation and Governance of Top Football Across Europe', som går i dybden med en række europæiske fodboldligaers økonomiske og strukturelle udfordringer.
Deltagelse i todageskonferencen med næsten 30 spændende oplægsholdere koster 1.500 kr. og blot 350 kr. for studerende ved videregående uddannelser. Tilmelding er fortsat mulig.