Skaber krisen nytænkning?
10.05.2011
Af Henrik H. BrandtMan siger af og til, at der skal en krise til for at bryde faste mønstre og skabe nytænkning.
Krisen mærkes nu i landets slunkne kommunekasser, og samtidig står mange af landets idrætsfaciliteter over for store udfordringer med bygningsmæssige skavanker, vækst i antallet af idrætsudøvere, store forandringer i idrætsmønstrene og den fremtidige befolkningssammensætning, nye teknologiske muligheder og nye aktører på idrætsmarkedet, som udfordrer idrætsorganisationer og foreningsliv på privilegier, produktudvikling, og kreativitet.
Alle disse udfordringer på facilitetsområdet kommer under kærlig behandling af mange af de 40 oplægsholdere på konferencen i Vejen Idrætscenter, hvis ene spor sætter fokus på idrætsfaciliteterne og deres fremtidige udfordringer i en tid med økonomisk knaphed i kommunerne.
Hvordan ser udfordringerne ud fra kommunernes synspunkt?
Hvordan ser krisen ud fra Holland eller Storbritannien, hvor folkeoplysningsloven er ukendt og nedskæringerne i den offentlige sektor mere dramatiske end i Danmark?
Hvordan ser situationen ud fra iværksætternes, halinspektørernes, foreningernes og de bedste faciliteters synsvinkel?
En trussel mod foreningslivet?
Vi tør godt allerede nu afsløre, at en del af konferencens oplægsholdere vil hævde, at man kan få meget mere idræt for pengene og sikre en mere effektiv udnyttelse og udvikling af landets idrætsfaciliteter, hvis man skærper fokus på ny teknologi og indstiller antennerne på nye brugergrupper og bedre drift og ledelse af landets idrætsfaciliteter.
Spørgsmålet er så, om foreningslivet, halledelserne og kommunerne deler synspunktet om, at facilitetspolitikken trænger til en stroppetur? Der er næppe tvivl om, at hvis trenden går fra at anvise ledige lokaler til folkeoplysende formål til et mere målrettet fokus på drift, egenindtjening, nye brugergrupper og større fleksibilitet, vil det for mange af de traditionelle strukturer i foreningslivet og idrætsfaciliteterne opleves som en trussel mod nogle af de værdier, der har skabt det stærke danske foreningsliv og en i international sammenhæng høj idrætsdeltagelse og foreningsdeltagelse.
Men finanskrisen lyver ikke. Og det gør det faktum, at kommunerne anvender 80-90 procent af deres midler til idrætsformål på idrætsfaciliteter heller ikke. Vel mødt til en række spændende oplæg og en god debat om fremtidens idrætsfaciliteter i Vejen Idrætscenter.