IOC vil bekæmpe match-fixing
02.03.2011
Af Søren BangDen internationale olympiske komité, IOC, er sammen med repræsentanter for idrætsverdenen, regeringer, internationale organisationer og spilleindustrien blevet enig om at nedsætte en fælles arbejdsgruppe, der inden årets udgang får til opgave at komme med forslag til, hvordan den internationale indsats mod match-fixing og illegale spil kan forstærkes.
Beslutningen blev truffet på det IOC-indkaldte møde den 1. marts i Lausanne, hvor de stigende problemer med illegale spilsyndikater var eneste punkt på dagsordenen. Arbejdsgruppen får til opgave at undersøge:
- Behovet og mulighederne for, at regeringer, internationale organisationer og spilleindustrien kan støtte sportens verden i dens forsøg på at bevare sportskonkurrencers integritet.
- De forskellige måder, hvorpå man kan styrke samarbejdet og derved mere effektivt bekæmpe alle former for snyd i sport – især snyd i forbindelse med illegal betting.
- De forskellige eksisterende systemer og nationale lovgivninger med henblik på at identificere effektive samarbejdsformer på tværs af grænser.
- De nuværende sanktionssystemer og forebyggende foranstaltninger inden for området.
- Passende måder, hvorpå man kan finansiere idrætsbevægelsens indsats for at beskytte sine konkurrencers integritet.
Ingen sikker havn
Ifølge IOC er problemet blevet så omfattende, at den internationale sportsbevægelse ikke kan sidde problemet overhørigt.
“Ulovlig betting omsætter for 140 milliarder dollars, hvilket er et enormt beløb. Og vi har hørt fra Interpol, at beløbet er stigende. Sporten er generelt i farezonen, og det handler ikke kun om de olympiske lege. Der er ingen sikker havn. Der foregår illegal betting, hvor der er adgang til en bredbåndforbindelse,” begrunder IOC’s præsident, Jacques Rogge, ifølge The Times den forstærkede indsats.
Desuden erkender IOC, at sporten ikke selv kan løse problemerne:
”De kriminelle netværk, som profiterer på uregulerede og illegale spil, er ofte sofistikerede og omfattende. De er uden for den olympiske bevægelses rækkevidde. Vi kan ikke imødegå deres stigende indflydelse uden hjælp fra regeringsautoriteter og andre uden for sportens verden,” sagde Jacques Rogge i sin velkomsttale.
Kun fokus på illegale spil
I dagene op til mødet havde flere krævet, at IOC og de øvrige internationale idrætsorganisationer ikke kun retter søgelyset mod den korruption, som kommer udefra, men også bekæmper korruption i egne rækker.
WADA’s generelsekretær, David Howman, vakte i sidste uge opsigt ved at foreslå dannelsen af et nyt internationalt agentur til forsvar for idrættens integritet. Ud over at have til opgave at bekæmpe doping skulle et sådant agentur også bekæmpe match-fixing og korruption i idrætsorganisationerne.
Netop det sidste er ifølge Play the Games internationale chef, Jens Sejer Andersen, en forudsætning for at komme problemerne til livs.
I en kommentar her Idan.dk peger han på, at idrætsforbundene er dybt involveret i de turneringer, megaevents og enkeltstående idrætskampe, hvor kampen mod match-fixing skal foregå– og at idrætsorganisationerne samtidig henter en stor del af deres indtjening ved de selvsamme arrangementer:
”Med andre ord er der dobbelt grund til at kræve at idrætslederne selv stiller op til gennemlysning af deres forvaltning. For man kan vel ikke forestille sig at ansvarlige regeringer køber en model, hvor man lader ræven vogte gæs og korrupte idrætsledere vogte gangstere?”
Mødet i Lausanne bekræftede, at IOC – indtil videre – ikke er indstillet på at brede indsatsen ud og koble indsatsen mod match-fixing sammen med korruption i idrættens verden.