Eksperternes råd om fysisk aktivitet
Kulturministeriets Udvalg for Idrætsforskning (KIF) afholdt i november 2009 konsensuskonferencen ’Fysisk aktivitet for sundhed’. 30 forskere og eksperter med forskellige indgange til og viden om fysisk aktivitet deltog i diskussioner om fysisk aktivitet som middel til sundhed og forebyggelse af sygdom.
Konferencens resultater er nu blevet samlet i en udgivelse, som har til formål at inspirere og danne baggrund for anbefalinger for fysisk aktivitet som middel til sundhed.
Udgivelsen præsenterer konklusioner, anbefalinger og nyeste viden på området for fysisk aktivitet med afsæt i fem temaer:
- Skolen som arena for fysisk aktivitet
- Arbejdspladsen som arena for fysisk aktivitet
- Organiseret idræt og motion
- De bolignære omgivelsers betydning for fysisk aktivitet
- Nye teknologier til fremme af fysisk aktivitet.
Små bække giver en stor å
Overordnet peger konsensusdeltagerne på effekten af mange initiativer tilsammen. Selvom en lille øgning i fysisk aktivitet kan give sundhedsforbedringer hos voksne inaktive, så er mange tiltag hver især for små til at give betydelig effekt. Men samlet giver mange små tiltag en stor effekt.
I folkeskoleregi er to timers ekstra idrætsundervisning eksempelvis ikke nok i sig selv, men er eleverne samtidig mere fysisk aktive i de andre timer, er der aktiv leg i frikvartererne, og tager de cyklen til skole, så har det samlet set en effekt.
Kommunernes rolle bliver til sidst belyst. Konklusionen er, at selvom andelen af kommuner, som har en særlig indsats på området for fysisk aktivitet, er vokset, så har indsatsen flere svagheder.
Bl.a. peger konsensusdeltagerne på, at de fleste penge når de i forvejen aktive, at indsatserne er for små, og ikke mindst at mange projekter og indsatser ikke når at have en reel effekt, før projektperioden er slut.